In Romania, costurile unei fertilizari in vitro nu sunt chiar pentru buzunarul oricui. Nu pentru orice cuplu care se chinuieste de ani zile sa aiba „urmasi” sumele cuprinse intre 2.500 si 3.500 $ sunt o „bagatela”. Ministerul Sanatatii si Familiei a lansat in acest an un program prin care sase cupluri vor beneficia, gratuit, de astfel de tratamente.
„Cele sase cupluri vor fi alese la jumatatea lunii noiembrie, cand se va intruni Comisia de obstetrica si ginecologie, care va analiza dosarele. Aceste dosare trebuie sa contina acte medicale care sa dovedeasca foarte clar diagnosticul sterilitatii, faptul ca fertilizarea in vitro este singura metoda prin care respectivul cuplu mai poate spera sa aiba copii, precum si date despre tratamentele pe care le-a urmat in timp. Avem nevoie de acest „istoric” al problemelor cu care s-a confruntat cuplul deoarece vrem sa fim siguri ca doar aceasta metoda de tratament poate fi aplicata. Nu in ultimul rand, viitorii parinti trebuie sa faca dovada ca au un venit stabil, in ideea ca ii vor putea asigura copilului un viitor”, ne-a spus dr. Silviu Predoi, din cadrul Directiei Asistenta Familiala si Sociala din Ministerul Sanatatii. Persoanele interesate pot trimite dosarele pe adresa Ministerului Sanatatii, in atentia Directiei Asistenta Familiala si Sociala.
Trei dintre aceste tratamente se vor face in Bucuresti, la Maternitatea „Panait Sarbu”, iar celelalte trei la Timisoara, la Clinica Universitara „Bega”. Vor avea intaietate cuplurile de pana in 35 de ani, deoarece, explica specialistii, peste aceasta varsta riscurile aparitiei unor malformatii congenitale la copil sunt mai mari. „Ne gandim sa continuam acest program si anul viitor. Astfel de tratamente costa intre 2.500 si 3.500 $, deci nu sunt accesibile chiar oricui”, ne-a mai spus dr. Predoi.
Specialistii romani in obstetrica ginecologie se pot lauda ca din 1996 incoace au „nasit” cateva sute de copii conceputi „in eprubeta”. „La noi la clinica au venit pe lume 564 de copii, in urma unor tratamente de fertilizare in vitro, inseminari intrauterine si interventii laparoscopice”, ne-a spus prof. Ioan Munteanu, de la Clinica Universitara „Bega” din Timisoara, medicul care in urma cu sase ani a realizat prima fertilizare in vitro din Romania.
Alte cateva sute de cupluri si-au vazut cu ochii visul de deveni parinti urmand tratamente similare in Bucuresti, la Maternitatea „Panait Sarbu”, la Spitalul „Sf. Pantelimon” sau la Clinica Medsana. Prof. Virgil Ancar, seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie din cadrul Spitalului „Sf. Pantelimon” din Bucuresti, spune ca in momentul de fata exista foarte multe cupluri in tratament. „Pana acum, la noi si la Medsana in jur de 300 de copii s-au nascut prin fertilizare in vitro”, ne-a precizat dr. Ancar.