realizarea mai multor transplanturi la sase sau sapte persoane, aflate pe listele de asteptare pentru astfel de interventii. Dr. Victor Zota, coordonatorul Comisiei Nationale de Transplant, ne-a precizat ieri ca, de la barbatul decedat si care a suferit un politraumatism cranio-cerebral, au fost prelevate ficatul, rinichii, corneea, pancreasul si pielea. „Inima nu a putut fi folosita deoarece barbatul, in urma accidentului suferit, a avut si fracturi de coaste pe partea stanga, astfel ca inima nu era in conditii medicale bune. Ficatul a fost trimis la Clinica de Transplant Hepatic de la Fundeni, condusa de prof. dr. Irinel Popescu, unde ieri s-a si realizat transplantul. Corneea a ajuns la Spitalul Clinic Militar din Bucuresti, iar pielea, care a fost si ea prelevata, va fi depozitata pentru a fi folosita ulterior”, ne-a precizat ieri dr. Victor Zota. El a subliniat ca transplanturile au fost posibile si datorita raspunsului rapid al Ministerului Administratiei si Internelor la cererea medicilor de a li se asigura transportul pe cale aeriana.
Avand in vedere posibilitatea de a transporta rapid organele, ele au putut fi transplantate la scurt timp de la prelevare.
Prof. dr. Irinel Popescu (foto), presedintele Romtransplant, a precizat ca e pentru prima data cand, de la un donator aflat in moarte cerebrala, a fost prelevat in intregime si pancreasul. „Dupa examinarea organului prelevat si stabilirea compatibilitatii cu primitorul se are in vedere o interventie chirurgicala, de asemenea in premiera nationala, de transplant de pancreas impreuna cu rinichi”, a precizat dr. Popescu. Daca operatia va fi posibila, ea se va efectua la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj, de echipa condusa de prof. dr. Mihai Lucan, transmite Rompres.
Acest tip de interventie constituie o speranta pentru diabetici. „Romania incepe astfel sa aiba disponibile ambele metode de transplant pentru diabetici”, a mai precizat prof. Irinel Popescu.
Barbatul decedat ieri, de la care s-au prelevat organele pentru transplanturi, este doar al patrulea donator din acest an. „Numarul acestora a scazut de la an la an. Daca in 2001 am avut 21 de donatori, in 2002 am ajuns la 13, iar in 2003 la 8, pentru ca in acest an, pana acum, sa avem numai 4”, a precizat Zota. La congresul „Romtransplant”, desfasurat in iunie, el a precizat ca una din cauzele pentru care numarul donatorilor este atat de mic este si acela ca sectiile de terapie intensiva ale marilor spitale nu-i declara.