Astfel, în scrisoarea trimisă în data de 16 octombrie preşedintelui, Tăriceanu îi atrăgea atenţia şefului statului că sumele suplimentare generate de majorarea salariilor pentru profesori, pentru care iniţiatorii nu au prevăzut sursa de finanţare, sunt de 700 de milioane de lei, (reprezentând 0,14% din PIB) pentru anul 2008 şi de 4.300 milioane de lei (reprezentând 0,8 % din PIB), pentru anul 2009.
„Discriminarea faţă de restul salariaţilor bugetari, care beneficiază în luna octombrie 2008 de creşteri salariale de maxim 5,5%, îi va determina pe aceştia să exercite presiuni şi acţiuni revendicative sub diferite forme pentru majorarea salariilor cu cel puţin 50%”, se arată în document.
„Majorarea cheltuielilor aferente personalului din sectorul bugetar, în cazul în care, sub influenţa presiunilor sindicale crescânde se va lua măsura creşterii cu 50% a salariilor tuturor celor cca 1.450.000 salariaţi din sectorul bugetar (reprezentând cca 30% din efectivul salariaţilor din economie), va duce la cheltuieli suplimentare, pentru anul 2009, de peste 21 miliarde lei (cca. 6 miliarde Euro), reprezentând echivalentul a 4 % PIB.”, se mai arată ăn scrisoare.
Potrivit documentului, pentru acoperirea acestor cheltuieli trebuie luate una dintre următoarele măsuri:
– majorarea deficitului bugetar care, în aceste condiţii, va ajunge să reprezinte peste 6% din PIB, ceea ce va conduce la intrarea României în procedura de deficit excesiv deschisă de Comisia Europeană pebaza prevederilor Pactului de Stabilitate şi Creştere;
– păstrarea deficitului bugetar prin diminuarea severă a cheltuielilor cu investiţiile în derulare şi
renunţarea la orice investiţie nouă;
– creşterea bruscă a veniturilor prin majorarea substanţială a unor taxe şi impozite.
Premierul a revenit cu o nouă scrisoare şi pe 22 octombrie, răspunzând astfel solicitărilor şefului statului de a-i fi transmise toate datele necesare pentru a-şi putea fundamenta decizia referitoare la salarizarea profesorilor.
Acesta i-a trimis o sinteză de informare cu privire la proiecţia bugetară pentru anul 2009 şi a proiectelor bugetare pe următorii trei ani, având la bază proiectul de buget ce va fi aprobat în şedinţa de Guvern.