Procurorii DIICOT au anunţat, ieri, că cercetează un dosar de acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date din sistemul informatic al Holcim. Reprezentanţii firmei au reclamat, pe 26 noiembrie anul trecut, că pe 16 noiembrie au fost făcute zece operaţiuni ilegale din serverele companiei, în urma cărora au dispărut 1.600.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din două conturi atribuite acestei societăţi, deschise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (Registrul Naţional GES).
Au dat lovitura şi în alte ţări
Cum valoarea de piaţă a unui singur certificat este de aproximativ 15 euro, paguba totală se ridică la 24.000.000 de euro. Pentru a da de urma hackerilor, care se pare că au furat şi de la alte companii din Europa, procurorii DIICOT au cerut şi ajutorul omologilor lor din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia şi Israel.
În acelaşi timp, Halpys Cement, subsidiara elenă a Italcementi, a raportat, ieri, furtul a circa 300.000 de permise europene de emisii de gaze cu efect de seră din registrul grec al permiselor. Poliţia de la Atena a identificat mai multe adrese IP din România ca fiind la originea atacului informatic.
Ce sunt certificatele de poluare
Conform Protocolului de la Kyoto, ţara noastră poate emite, în perioada 2008-2012, 1,28 de miliarde de tone de CO2. Această cantitate nu poate fi atinsă, întrucât industria poluatoare (combinate chimice, siderurgice) nu este extraordinar de productivă în România. Astfel, în ţara noastră vor rămâne 300 de milioane de tone de CO2 neemise în atmosferă, ceea ce înseamnă 300 de milioane de certificate de poluare nefolosite (o tonă = un certificat). Acestea pot fi vândute, permiţând altui stat să emită cantitatea respectivă de CO2.