FBI a analizat laptopul lui Thomas Matthew Crooks şi a descoperit că acesta căutase cât de departe se afla Lee Harvey Oswald când l-a împuşcat fatal pe preşedintele John F. Kennedy, la 22 noiembrie 1963. Căutarea a fost făcută pe 6 iulie, în aceeaşi zi în care a fost anunţat mitingul susținut de Trump la 13 iulie în Butler, Pennsylvania.
„Pe 6 iulie, el a făcut o căutare pe Google: «Cât de departe era Oswald de Kennedy»”, a declarat Wray în faţa Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor. „Aceasta căutare este în mod evident semnificativă în ceea ce priveşte starea sa de spirit”, a adăugat directorul FBI. „A făcut-o în aceeaşi zi în care se pare că s-a înscris la mitingul din Butler”, a precizat Wray.
Directorul FBI a dezvăluit că „în jurul orei 16.00”, adică cu aproape două ore înainte de tentativa de asasinat, Thomas Matthew Crooks „manevra o dronă în jurul zonei” mitingului, la aproximativ 200 de metri de scenă. Drona a fost în aer timp de aproximativ 11 minute, iar anchetatorii cred că Crooks a urmărit un flux live transmis de dronă pe telefonul său. CNN a relatat anterior că drona a fost găsită în maşina lui Crooks după uciderea acestuia.
În plus, Crooks avea două materiale explozibile în maşină în momentul atacului şi unul în casă, dar probabil că nu avea capacitatea de a le detona de pe acoperişul unde a fost ucis, a declarat Wray. „Se pare că, din cauza poziţiei on/off a receptoarelor, dacă ar fi încercat să detoneze aceste dispozitive de pe acoperiş, nu ar fi funcţionat”, a precizat el.
FBI investighează împuşcăturile atât ca o tentativă de asasinat, cât şi ca un potenţial act de terorism intern.
Anchetatorii spun că Thomas Matthew Crooks a tras de opt ori cu o puşcă de tip AR asupra fostului lider de la Casa Albă înainte de a fi ucis de un lunetist al Secret Service.
Potrivit lui Wray, pușca fusese cumpărată de tatăl atacatorului. „Arma pe care a folosit-o pentru tentativa de asasinat a fost o puşcă de tip AR care a fost cumpărată legal, pe care – din câte am înţeles – a achiziţionat-o (…) de fapt de la tatăl său, care a fost cel care a cumpărat-o iniţial”, a declarat directorul FBI.
Anterior, oficialii au declarat că ei cred că arma de foc aparţinea tatălui lui Crooks – nu trăgătorului – şi nu ştiau cum a avut acesta acces la armă.
Oficialii FBI au afirmat în repetate rânduri că ei cred că Crooks a acţionat singur, iar Wray a reiterat că nu există nicio dovadă a existenţei unor complici.
„Am spus de ceva timp că trăim într-un mediu de ameninţare ridicată. Poate că trăgătorul a murit, dar ancheta FBI este în desfăşurare”, a punctat directorul FBI.
Anchetatorii au verificat telefonul şi computerul trăgătorului, au analizat istoricul căutărilor şi dormitorul acestuia şi i-au intervievat familia şi prietenii, dar nu reuşesc să identifice motivele atacatorului. De asemenea, Crooks nu a avut contacte anterioare cu FBI, spun oficialii, şi nu a fost anterior sub observaţie sau în baza de date a agenţiei.
Wray a respins, pe de altă parte, informaţiile potrivit cărora Crooks a căutat online imagini cu anumiţi funcţionari publici proeminenţi, afirmând că se pare că acesta căuta de fapt articole de ştiri. „Trăgătorul pare să fi făcut o mulţime de căutări despre figuri publice în general, dar până acum vedem articole de ştiri şi lucruri de genul acesta”, a declarat el.
Directorul FBI a spus că efortul de a descoperi motivul lui Crooks este încă în curs de desfăşurare, dar a avertizat: „Este, sincer, o perioadă periculoasă pentru a fi un oficial public cunoscut.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
bozo76 • 25.07.2024, 05:40
Totusi asta de unde avea bani ca sa nu munceasca? Ca daca muncea nu avea timp de riffle.
guest67 • 25.07.2024, 00:48
Un redneck ***, ca 50% din 'muricani
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
usernameGigel • 24.07.2024, 22:55
Prosti mai sunt atacatorii astia, isi uita buletinele, lasa urme in browser…😂