Alege o muzică relaxantă. Studiile au arătat că muzica ne poate influența visele. În funcție de muzica pe care o asculți cu câteva ore înainte de culcare vei avea un somn mai bun sau mai prost. Alege o muzică calmă, liniștită și repetitivă și ai șansa unui somn cu vise frumoase.
Folosește zgomote albe. Ce sunt acelea zgomote albe? S-a demonstrat că zgomotele albe te pot ajuta să dormi mai bine și să ai vise frumoase. Dar cum produci aceste zgomote? Există chiar mici generatoare care produc zgomote albe. În lipsa acestora poți înregistra următoarele zgomote cu același efect: un duș care curge, un ventilator, zgomotul mașinii de spălat vase în timp ce funcționează, al mașinii de spălat rufe, al unui ceas care ticăie tare, al unui aparat de radio care nu prinde postul sau al televizorului care nu emite pe nici un canal, muzică de jazz clasică, zgomot de valuri oceanice, de pădure etc.
Utilizează aromaterapia. Se pare că mirosurile ne afectează mai mult decât credem. Dacă te încojori de arome naturale, cum ar fi cel de lavandă, ai șansa unui somn, fără coșmaruri și eviți insomniile. Nu uitiliza decât mirosuri naturale de plante sau de uleiuri esențiale. Dacă utilizezi lămpi de aromaterapie cu lumânare, stinge-le înainte de a adormi. Poți folosi și dispozitive electrice.
Nu te culca flămând. Evident, nu vei mânca prea mult seara, dar nici deloc sau foarte puțin, fiindcă vei avea un somn agitat. Dacă nu îți este foame, mănâncă o banană sau bea un pahar de lapte.
Încearcă să consumi alimente care conțin triptofan. Triptofanul este un aminoacid esențial pe care organismul nu îl sintetizează în mod natural și trebuie luat din surse alimentare. Este un precursor al serotoninei, un neurotransmițător și al vitaminei denumite niacină. Transmite informația prin sistemul nervos și promovează calmul emoțional.
Sursele alimentare care conțin triptofan sunt: laptele și produsele lactate, carnea roșie, curcanul, ouăle, ciocolata, semințele de floarea-soarelui și dovleac, alunele, soia, tofu, peștele.
Evită să faci sport înainte de a te culca. Nu neagă nimeni că practicarea unei activități fizice regulate este bună pentru sănătate, reduce stresul și te ajută să dormi. Pe de altă parte, sportul are un efect stimulativ, deci un trebuie să te angajezi într-o activitate intensă înainte de a merge în pat. Cel mai bine este să ai ultima activitate fizică cu cel puțin 3 ore înainte de ora de culcare.
Nu lucra în pat înainte de somn. În acest fel creierul tău va fi preocupat și îți poate influența somnul și visele. E bine să ai camere separate de studiu / lucru și somn.
Destresează-te. Nu te culca supărat sau încărat de sentimente rele. Sigur, somnul tău va fi influențat, ca și visele. Pe lângă detașarea de cele din timpul zilei poți încerca practicarea meditației, a rugăciunii sau a unor exerciții de respirație.
În plus, pentru un somn liniștit
- Îți poți pune în dormitor un dreamcatcher. Există multe legende privind acest dispozitiv. Iubitorii dreamcatcher-ului susțin că acesta ne ajută să dormim bine, să ne amintim visele și să scăpăm de coșmaruri. De asemenea, deși poți cumpăra un dreamcatcher, recomandarea este să-l construiești singur (există tutoriale online) și să-l atârni aproape de pat, într-un loc expus razelor soarelui.
- Poți utiliza lămpi cu lumină roșie sau portocalie, care au efect benefic și contracarează lumina albastră a ecranelor care este nocivă. O lumină de culoare roşie favorizează producţia de melatonină, hormonul somnului. Melatonina este un hormon produs natural şi numai în timpul nopţii, de către glanda pineală – care se află în creier. Această secreţie influenţează ritmul biologic în funcţie de luminozitate şi acţionează, deci, ca un somnifer natural asupra organismului. Lumina mai roz sau mai portocalie poate face la fel de bine acest lucru.
Iată și câteva curiozitati despre somn.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!