Practica la bordul navei-şcoală „Mircea” oferă studenţilor-marinari posibilitatea să cunoască şi să manevreze nava. De asemenea, ei află şi ce înseamnă munca în echipă şi camaraderia. Fetele aflate la bord nu mai reprezintă o noutate în domeniu şi nici nu sunt tratate diferenţiat. Ele trag cot la cot cu băieţii şi de multe ori îi şi întrec. Viitorii marinari sunt instruiţi să utilizeze instalaţiile de punte şi aparatura de navigaţie, stăpânirea reperelor de navigaţie costieră şi de larg, măsurarea şi interpretarea datelor hidrometeorologice, învăţarea mijloacelor de semnalizare ş.a.
Evaluare la finalul marşului
După ce au acumulat experienţă de-a lungul ţărmurilor Europei, la sfârşitul perioadei de practică (care durează în jur de patru luni în perioada de vară, în funcţie de traseul stabilit, timp de doi ani) studenţii sunt evaluaţi. „Examinaţii” trebuie să rezolve câte o problemă de navigaţie, a cărei dificultate este sporită de factori precum: curenţi, derivă, vânt, stânci şi maree. Examenul de practică mai constă şi în remedierea unei presupuse avarii la motor, înnădirea unei parâme rupte, ori alegerea uneia adecvate pentru efectuarea unei manevre sau identificarea unei constelaţii pe harta cerului.
Ultima evaluare, realizată în septembrie, a fost un succes pentru toţi studenţii-marinari care s-au întors în Constanţa. Pe bricul „Mircea” lucrează permanent 68 de marinari, la care se mai adaugă în timpul ieşirilor aproximativ 130 de elevi şi de studenţi.
Viitorii lupi de mare au fost întâmpinaţi de iubite
Foto: ziarul Cuget Liber |
Nava Şcoală Mircea a revenit acasă, la Constanţa, pe 18 septembrie, după ce a străbătut peste 9.400 de mile marine. La bordul navei s-au aflat 35 de studenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 47 de elevi ai Şcolii de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu” şi şase cadeţi străini. La sosire, ei au fost întâmpinaţi de rude şi persoanele iubite.
Sursă foto: Forţele Navale Române