Aproape jumătate (45%) dintre partenerii Adecco au în plan să mențină salariile nete ale angajaților la același nivel, indiferent dacă vor avea sau nu costuri suplimentare, mai arată studiul.
Potrivit studiului, 4% dintre companii vor acoperi parțial creșterea nivelului brut al salariaților, în timp ce 2% dintre respondenți au spus că angajații lor vor avea salarii nete mai mici din 2018, deoarece nu pot susține o astfel de majorare.
10% oferă ”alte beneficii”, dar nu salarii mai mari
De asemenea, o pondere semnificativă (10% dintre respondenți) au spus că vor încerca să mențină aceleași salarii nete ale angajaților, dar nu prin creșterea salariilor brute, ci prin acordarea altor beneficii. Această măsură va fi aplicată ”până când vom simți că legislația devine stabilă”, declară o parte dintre respondenți.
În același timp, există o incertitudine cu privire la măsurile actuale și la modul în care acestea vor fi implementate, unii dintre respondenți afirmând că nu știu cum vor afecta aceste măsuri concediul medical sau lucrătorii din domeniul IT care erau scutiți de plata impozitului.
Dintre cei care vor mări salariile brute ale angajaților, aproape 80% spun că de aceste măsuri vor beneficia toți angajații, fără excepții. Doar un mic procent (4% ) dintre respondenți au spus ca salariile angajaților se vor mări pe baza unor bonusuri date pe bază de performanță.
Jumătate cred că modificările vor afecta negativ activitatea
De asemenea, jumătate dintre respondenți consideră că noile modificări fiscale vor avea un negativ asupra companiei în care își desfășoară activitatea.
Situația este alarmantă, deoarece patronii trebuie să crească salariile cu 20% pentru ca angajații să nu piardă bani din venitul net.
Aceasta este, de fapt, și principala îngrijorare a sindicatelor din România. Sindicaliștii se tem că patronii din mediul privat nu vor crește salariile brute, astfel că veniturile acestora vor scădea.
Un studiu de zilele trecute, realizat de către compania de consultanță PwC, arăta că doar 38% dintre companii vor să majoreze salariile brute ale angajaților pentru a compensa contribuțiile, 6% nu le vor crește, iar 4% vor majora selectiv. Un procent covârșitor, de 56% nu au decis încă ce să facă.
Avocatul Poporului, singura instituție ce poate sesiza CCR
Avocatul Poporului este singura instituție din țară care poate ataca la CCR o ordonanță. Nici Parlamentul și nici Președinția nu pot face acest lucru.