MENIU CAUTĂ
17 Noi. 2017 17:51 , de Daniel Ionașcu

#SalariileRomanilor. 37% dintre companii așteaptă răspuns de la sediile centrale ale multinaționalelor pentru majorarea salariilor astfel încât să compenseze contribuțiile sociale

Distribuie

La o săptămână de la adoptarea noilor modificări fiscale, aproape patru din zece partenerii chestionaţi (37%), așteaptă un răspuns de la sediile centrale ale multinaționalelor pentru a vedea ce decizie vor lua în privința salariilor începând cu 2018, relevă un studiu realizat de Adecco, cel mai mare jucător de pe piața resurselor umane la nivel mondial.

Aproape jumătate (45%) dintre partenerii Adecco au în plan să mențină salariile nete ale angajaților la același nivel, indiferent dacă vor avea sau nu costuri suplimentare, mai arată studiul.

Potrivit studiului, 4% dintre companii vor acoperi parțial creșterea nivelului brut al salariaților, în timp ce 2% dintre respondenți au spus că angajații lor vor avea salarii nete mai mici din 2018, deoarece nu pot susține o astfel de majorare.

10% oferă ”alte beneficii”, dar nu salarii mai mari

De asemenea, o pondere semnificativă (10% dintre respondenți) au spus că vor încerca să mențină aceleași salarii nete ale angajaților, dar nu prin creșterea salariilor brute, ci prin acordarea altor beneficii. Această măsură va fi aplicată ”până când vom simți că legislația devine stabilă”, declară o parte dintre respondenți.

În același timp, există o incertitudine cu privire la măsurile actuale și la modul în care acestea vor fi implementate, unii dintre respondenți afirmând că nu știu cum vor afecta aceste măsuri concediul medical sau  lucrătorii din domeniul IT care erau scutiți de plata impozitului.

Dintre cei care vor mări salariile brute ale angajaților, aproape 80% spun că de aceste măsuri vor beneficia toți angajații, fără excepții. Doar un mic procent  (4% ) dintre respondenți au spus ca salariile angajaților se vor mări pe baza unor bonusuri date pe bază de performanță.

Jumătate cred că modificările vor afecta negativ activitatea

De asemenea, jumătate dintre respondenți consideră că noile modificări fiscale vor avea un negativ asupra companiei în care își desfășoară activitatea.

Situația este alarmantă, deoarece patronii trebuie să crească salariile cu 20% pentru ca angajații să nu piardă bani din venitul net.

Aceasta este, de fapt, și principala îngrijorare a sindicatelor din România. Sindicaliștii se tem că patronii din mediul privat nu vor crește salariile brute, astfel că veniturile acestora vor scădea.

Un studiu de zilele trecute, realizat de către compania de consultanță PwC, arăta că doar 38% dintre companii vor să majoreze salariile brute ale angajaților pentru a compensa contribuțiile, 6% nu le vor crește, iar 4% vor majora selectiv. Un procent covârșitor, de 56% nu au decis încă ce să facă.

Avocatul Poporului, singura instituție ce poate sesiza CCR

Deja mai multe organizații sindicale din cadrul Petrom, Rompetrol, Lukoil, Michelin și Policolor și-au unit forțele pentru a cere Avocatului Poporului să atace ordonanța de modificare a Codului Fiscal la Curtea Constituțională a României (CCR).

Avocatul Poporului este singura instituție din țară care poate ataca la CCR o ordonanță. Nici Parlamentul și nici Președinția nu pot face acest lucru.

 

Citește mai multe despre #SalariileRomanilor și Adecco pe Libertatea.

Comentarii