Taranii din Romania vor avea un senat al lor, prin intermediul caruia vor controla deciziile clasei politice. Institutia va avea dreptul sa stopeze orice initiativa politica locala sau nationala ce ar leza interesele taranilor. Daca un primar vrea sa construiasca un drum peste terenuri agricole, de pilda, iar camera agricola din localitate spune ‘nu’, atunci va ramane ‘nu’.
In cursul acestei toamne, Ministerul Agriculturii va inainta spre aprobare Parlamentului o lege a camerelor agricole din Romania.
Aceste structuri vor deveni al doilea parlament al Romaniei, cu aproape 6 milioane de membri si va avea drept de veto asupra oricaror demersuri administrative care ar leza interesele agricultorilor.
„Proiectul de lege este aproape gata”
‘Proiectul de lege este aproape gata. In scurt timp va fi postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a fi comentat de toti cetatenii’, ne-a spus Stefan Mantea, director in cadrul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA), din Ministerul Agriculturii.
Dupa ce legea va trece de parlament, primariile din fiecare localitate, cu sprijinul directiilor agricole, vor organiza alegeri generale ale taranimii, in care se vor constitui camerele agricole locale si vor fi desemnate persoanele care vor reprezenta aceste structuri la nivel judetean.
Apoi va lua fiinta Federatia Nationala a Camerelor Agricole.
Conform proiectului de lege in stadiul actual, din camerele agricole vor face parte in proportie de 20 la suta primari si consilieri, 20 la suta vor fi personalitati locale si 60 la suta producatori agricoli.
Intr-o camera agricola nu va conta marimea terenului detinut, fiecare membru va avea un singur vot, indiferent daca este latifundiar cu mii de hectare sau taran cu doua hectare.
‘E o lege de o importanta extraordinara, deoarece va lua o parte din puterea clasei politice si o va transfera inapoi catre popor’, a adaugat Stefan Mantea.
„Politicienii vor ajunge la mana noastra”
Paulica Vasile (40 de ani) are 10 hectare de teren arabil in comuna Izvoarele, judetul Teleorman, mostenite din mosi-stramosi. In anul 2006 a absolvit cu brio cursurile de agricultura ale Agentiei de Consultanta Agricola si a devenit astfel unul dintre primii tarani cu diploma din Romania.
„Noi stim cum merg treburile la sapa”
‘Toti vecinii radeau atunci de mine, ne spune fermierul, adica nu intelegeau ce caut eu, taran, la cursurile de taran. Acolo am invatat insa unele lucruri pe care traditia sateasca nu le stia. Acum au inceput sa-mi bata la poarta, sa ma intrebe fel de fel de lucruri despre tehnologiile agricole avansate’. Paulica spune ca noua initiativa a Ministerului Agriculturii este foarte buna si ca daca va fi aplicata aceasta va reprezenta un adevarat balon de oxigen pentru cei care traiesc din munca la camp. ‘Taranii trebuie sa fie ascultati, pentru ca numai noi stim cum merg treburile la sapa, la plivit, la cules. Ca sa putem razbate, noi, taranii, trebuie sa ne unim fortele. Noua lege ne va obliga sa ne organizam, ca vrem, ca nu vrem. Asta va fi foarte bine si poate politicienii vor ajunge, in sfarsit, la mana noastra’, spune cu satisfactie Paulica Vasile.