Mergi direct la conținut »
Taxa pe sticle și borcane se aplică începând de azi. Cât vom plăti în plus
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Taxa pe sticle și borcane se aplică începând de azi. Cât vom plăti în plus

Taxa pe sticle și borcane se aplică începând de azi. Cât vom plăti în plus

Începând de duminică, 31 martie, vom plăti mai mult pentru sticlele de bere, de suc sau de apă pentru că revine garanția pe ambalajele reciclabile. Vom plăti 50 de bani în plus în magazine pentru fiecare băutură îmbuteliată, însă vom recupera banii dacă returnăm sticlele goale. În acest condiții, marile magazine sunt obligate să amenajeze spații speciale pentru ambalajele aduse de clienți, în așa fel încât să susțină reciclarea.â

De Răzvan Mihalașcu,

Românilor nostalgici după vremurile în care stăteau la coadă la alimentară, cu sticle și borcane goale în plasă cred că măsura Guvernului de a pune taxă pe sticle şi borcane nu este una rea. În schimb, decizia a stârnit confuzie în rândul vânzătorilor.

„Am auzit şi eu de treaba asta cu reciclarea, dar nu ştiu dacă până la urmă intră şi când”, spune angajata unui magazin, conform observator.tv.

Potrivit legii, garanția a fost stabilită la 50 de ani. În program intră toate ambalajele marcate cu semnul „reutilizabil”, de la borcane, până la sticlele de bere, de suc sau de apă, care se vor întoarce în fabrică.

„Cel mai utilizat este ambalajul de sticlă reutilizabil care poate fi recirculat în medie de 7-8 ori”, a declarat Cosmin Teodoru, director în Ministerul Mediului, pentru sursa citată.

Există, însă, condiții pentru că nu orice sticlă poate fi reciclată.

„E important ca sticla să fie curată, să nu fie ciobită şi atunci ea cu adevărat poate reintra în circuitul de producţie”, a explicat Julia Leferman, director general Asociaţia Berarii României.

Garanția se poate recupera de la același supermarket de unde ați cumpărat sticlele, în baza bonului fiscal. Potrivit sursei citate, fiecare magazin din România cu o suprafaţă mai mare de 400 de metri pătraţi trebuie să preia recipientele folosite de la clienţi.


Citește și:

Prognoza meteo pentru luna aprilie | Meteorologii au anunțat cum va fi vremea de Paște

Jurnaliștii spanioli, fascinați de România! Ziarul El Pais a publicat lista celor mai frumoase sate din țara noastră

Imaginile zilei vin din Ucraina. Buletine de vot cât un papirus și mese întoarse invers ca să încapă lista cu toți candidații!


 

Close
Închide
  Close