Anchetatorii spun că rețeaua funcționa din vara anului trecut.
„La percheziții au fost identificate sume considerabile de bani în lei și valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 de lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, precum și adeverințe de vaccinare anti-Covid, precum și alte înscrisuri care interesează cauza”, transmite DGA.
Tichete de masă în valoare de 100 de lei se înmânează persoanelor vaccinate, după efectuarea celei de-a doua doze sau după imunizarea cu un ser administrat în doză unică (Johnson & Johnson). În cazul „vaccinării la chiuvetă”, cum mai este numită falsa vaccinare, acestea îi rămâneau medicului în cauză.
Clienții ofereau între 100 și 250 de euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală.
Medicul, ambulanțierul și intermediarul prinși în flagrant au fost duși la audieri și apoi au fost reținuți, urmând să fie prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.
„În fapt, doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie, care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic. De altfel, în cursul zilei de ieri, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid”, mai precizează DGA.
În ultimele luni au avut loc percheziții în mai multe județe din țară privind vaccinarea fictivă.
La finalul lunii august anul trecut, secretarul de stat Andrei Baciu preciza că 370 de persoane au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false.
Pe 2 septembrie, un medic de familie din Dâmbovița a fost reținut și apoi pus sub control judiciar sub acuzația că a vaccinat fictiv 10 fotbaliști de la echipa de liga a treia FC Pucioasa.
În octombrie, centrul de vaccinare Neghiniță din sectorul 2 al Capitalei a fost închis în urma unor „suspiciuni privind certificate false”. Aproape 180 de persoane au fost duse atunci la audieri.
Iar la începutul lunii noiembrie, un medic de familie din Mehedinți a fost ridicat de polițiști, fiind principalul suspect într-un caz de vaccinare fictivă. El este bănuit de anchetatori că ar fi înregistrat în registrul de vaccinare mai multe persoane care nu erau imunizate, dozele fiind aruncate la chiuvetă. Medicul ar fi eliberat astfel zeci de documente false pentru oameni din întreaga țară.
Cel mai recent, cinci persoane au fost reținute în urma perchezițiilor care au avut loc pe 12 ianuarie 2022 în județele Neamț și Iași, la medici bănuiți că ar fi eliberat certificate false de vaccinare contra cost, pentru persoane care nici măcar nu au călcat în cabinetele lor sau în centrele de vaccinare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro