„Chirurgul m-a imbatranit cu 30 de ani”
In prezent Ion Jinga se afla internat la Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Spitalul Floreasca, condusa de prof. dr. Ioan Lascar. „Starea pacientului evolueaza bine, iar in doua-trei saptamani va fi externat. in acest timp trebuie sa ma asigur ca plaga initiala s-a vindecat complet si ca nu se va declansa vreo infectie. De asemenea, trebuie sa-i scot sonda ca sa poata urina singur”, ne-a declarat prof. Lascar. El a mai precizat ca barbatul va sta acasa circa 3-4 luni, timp in care va trebui sa vina la controale periodice. Dupa aceasta perioada, prof. Lascar va efectua operatia de reconstructie a penisului pacientului.
„De ce nu a intervenit nimeni atunci cand mai era ceva de facut?”, este intrebarea care-l macina pe tanarul bucurestean si la care nimeni nu-i poate inca raspunde. intr-un interviu acordat PRO TV, Ion Jinga spune ca medicul Ciomu „este omul care m-a imbatranit cu 30 de ani si care mi-a schimbat radical viata”. Tanarul spune ca nu s-a hotarat inca ce suma sa ceara ca despagubiri, dar a afirmat ca intentioneaza sa deschida o actiune juridica impotriva medicului care l-a mutilat. Lasa insa acest lucru la latitudinea avocatilor.
Sotia sa, Ana Maria Jinga, nu s-a dezlipit de langa patul sau, fiindu-i alaturi in fiecare moment. Ea a fost cea care l-a ajutat sa treaca cu bine peste socul aflarii cruntei vesti. „Este o comoara pe care acum am descope-
rit-o”, a afirmat barbatul despre sotia sa, ei avand impreuna o fetita. El spune ca nu si-a pierdut insa de tot increderea in lumea medicala: „Profesorul Lascar este cel care imi poate reda bucuriile vietii, iar profesorul Sinescu este cel care mi-a salvat viata”, a mai precizat Ion Jinga.
Prof. dr. Ioan Lascar ne-a declarat ieri ca vineri, 23 iulie, Colegiul Medicilor se va intruni din nou pentru a analiza acest caz, moment in care vor fi din nou audiati toti cei implicati. (Ada Bucur)
Conducerea spitalului afirma ca a facut tot posibilul pentru salvarea pacientului
Conducerea spitalului „Prof. Dr. Theodor Burghele” considera ca a actionat corect in cazul barbatului al carui penis a fost sectionat, facand tot posibilul pentru salvarea pacientului si luand imediat masuri disciplinare impotriva medicului care l-a mutilat. Doctorul Mircea Popescu, directorul unitatii medicale, a declarat, ieri, ca reprezentantii spitalului au luat legatura, imediat dupa incident, cu unul dintre cei mai renumiti chirurgi plasticieni, infirmand astfel declaratiile pacientului potrivit carora s-ar fi pierdut timp pretios pentru salvarea lui.
Profesorul Ioan Lascar a fost contactat „in prima clipa”, in ideea de a-l ajuta pe pacientul cu penisul sectionat. Chirurgul plastician se afla insa intr-o alta operatie complexa, stabilindu-se ca pacientul sa fie dus la sectia de chirurgie plastica si reparatorie a Spitalului Universitar, a afirmat sursa citata, transmite Mediafax.
Popescu a contrazis si afirmatiile potrivit carora barbatul ar fi fost transportat la Spitalul Clinic Universitar pentru ca acolo activau – potrivit pacientului – „prieteni ai doctorului Ciomu”.
„S-a actionat cu maxima promptitudine, a fost dus imediat la Universitar. sefa Clinicii de chirurgie plastica si reparatorie de la Spitalul Universitar este profesorul Doina Dumitrescu, un specialist renumit. S-a apelat la ea in primul rand din ratiuni de viteza. Spitalul Universitar este foarte aproape de noi”, a declarat doctorul Mircea Popescu, directorul spitalului.
Medicul a explicat ca in timpul operatiei, medicul Naum Ciomu a fost asistat de un alt doctor chirurg, unul anestezist si de doua asistente. „A fost o operatie simpla, altminteri ar mai fi intrat un chirurg in sala”, a explicat Popescu.
Directorul spitalului a aratat ca cei prezenti nu au avut cum sa intervina intrucat au constatat sectionarea penisului abia dupa ce medicul facuse taietura. „Penisul nu a fost taiat in mai multe bucati, ci a fost sectionat in mai multe locuri”, a precizat sursa citata.
Pe de alta parte, Popescu a aratat ca medicului Naum Ciomu i-a fost desfacut contractul de munca a doua zi dupa incident.
„Am actionat cat se putea de prompt si am incercat sa facem orice pentru a-l putea salva pe pacient si a remedia raul facut”, a mai spus Popescu, aratand ca, in ciuda acestor eforturi si a faptului ca eroarea a fost individuala, spitalul pe ansamblu „a suferit un prejudiciu de imagine”. (Ada Bucur)
Echipa lui Ciomu, audiata de procurori
Membrii echipei medicale care a efectuat interventia chirurgicala alaturi de doctorul Naum Ciomu au fost audiati ieri, de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Primul care a raspuns intrebarilor puse de anchetatori a fost Nicolae Stoican, medicul asistent. El a sosit la Parchet in jurul orei 12.00 si a zabovit putin la discutia cu procurorii. Cea de-a doua persoana audiata a fost asistenta Mariana Nedu, cea care a declarat la scurt timp dupa interventia chirurgicala esuata ca doctorul Ciomu a fost foarte afectat si chiar a plans cand si-a dat seama ca „l-a nenorocit” pe pacient. Asistenta a mai spus ca oricum nu puteau interveni deoarece singurul cu putere de decizie din echipa era doctorul Ciomu. Au mai fost audiate anestezistul Daniela Sandu si asistenta Carmen Mazilu. Cele patru cadre medicale nu au putut da amanunte despre momentul in care doctorul Ciomu l-a lasat pe pacient fara penis, deoarece, spun ele, nu au avut vizibilitate.
Doctorul Ciomu, chemat astazi la Parchet, este cercetat pentru vatamare corporala grava din culpa. Aceasta acuzatie este provizorie deoarece procurorii au cerut o expertiza medico-legala ce va putea fi facuta numai dupa externarea pacientului mutilat, expertiza in urma careia se va stabili daca vatamarea a fost produsa cu sau fara intentie. Aceasta examinare va fi facuta in baza actelor medicale existente in spital si a fisei de observatie a pacientului. (Madalina Patra)
„Raspunderea nu apartine numai medicului chirurg”
„In cazul de fata, atat cat l-am putut cunoaste din relatarile presei, ne aflam in fata unei situatii flagrante de malpraxis medical. si chiar daca legislatia interna nu este suficient de elaborata in acest domeniu, actele normative in vigoare indreptatesc pacientul la o justa despagubire, solicitata pe caile legale. Declaratia privind Drepturile Pacientului adoptata la Amsterdam in 1994, dar si legile romane a spitalelor si a drepturilor pacientului stipuleaza clar ca pacientul are dreptul la ingrijire medicala de cea mai inalta calificare si numai sub girul statului acordat prin autorizatii de functionare si atestate profesionale.
Drepturile pacientului sunt protejate prin lege
Pe cale de consecinta poate fi atrasa nu numai raspunderea medicului, ci si a institutiei spitalicesti care trebuia sa asigure cadrul necesar pentru evitarea unor astfel de manifestari, mai ales ca se porneste de la premisa ca medicul a avut o pierdere temporara de discernamant. in plus pot raspunde solidar si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ca beneficiar al asigurarii platite de contribuabil, dar si Ministerul Sanatatii in calitate de garant al sistemului sanitar. Important este ca pacietul sa nu se simta timorat sau intimidat din cauza situatiei in care se afla si sa stie ca are o serie de drepturi pentru care merita sa lupte inclusiv in instanta”, ne-a declarat avocata Viorica Grigorescu, specialista in daune.