Uğur Șahin a declarat că BioNTech a depus cererea de aprobare de urgență a vaccinurilor pentru această grupă de vârstă în SUA la începutul lunii aprilie, iar miercurea viitoare va fi gata să depună cererea pentru aprobare către Agenția Europeană pentru Medicamente.
Vaccinul Pfizer / BioNTech este deja aprobat în SUA și UE pentru cei cu vârsta de 16 ani și peste. Vaccinarea copiilor este văzută ca un pas important în lupta pentru obținerea imunității de turmă pentru oprirea pandemiei.
Perspectiva vaccinării copiilor mai mari înaintea începerii noului an școlar ar ușura și situația părinților, care sunt nevoiți să jongleze cu necesitățile învățământului online în timp ce lucrează.
La sfârșitul lunii trecute, BioNTech și partenerul său din SUA, Pfizer, au raportat că studiile au arătat un răspuns ridicat al anticorpilor din vaccin în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Participanții au tolerat bine vaccinul și le-a oferit o protecție de 100% împotriva virusului.
Companiile testează, de asemenea, vaccinul pe bebeluși și copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani.
„În iulie ne putem aștepta să avem rezultate pentru copiii de cinci până la 12 ani, iar în septembrie pentru copiii mai mici. Evaluarea durează în jur de patru până la șase săptămâni ”, a spus Șahin pentru Der Spiegel. „Dacă totul merge bine, cât timp datele au fost analizate până atunci, vom putea cere aprobarea vaccinului pentru toți copiii din aceste grupe de vârstă în numeroase țări”.
Șahin a spus că se așteaptă ca Europa să fi atins imunitatea de turmă până în iulie sau cel târziu în august. El a subliniat însă că Europa este în siguranță doar atât timp cât restul lumii are virusul sub control. Eficacitatea vaccinului BioNTech / Pfizer a fost testată până acum pe un total de 30 de variante, inclusiv varianta indiană B1617, iar rezultatele au fost pozitive în fiecare caz, a spus el.
Șahin a declarat că toți cei vaccinați complet vor avea nevoie de o a treia doză, la 9-12 luni de la prima doză. După aceea, o singură doză anuală va fi necesară.
Vaccinul BionTech/Pfizer se bazează pe tehnologia ARN mesager și a fost primul vaccin anti-Covid-19 aprobat în Occident la finalul anului trecut.