Avantajele becurilor LED
Tehnologia LED asigură o economie de consum la energie electrică, iar progresele din ultimii ani au făcut ca becurile LED să poată produce în acest moment o lumină apropiată celei naturale.
”În acest moment vorbim despre o proporție aferentă LED de peste 55% (valoare și volum) din vânzările celor două categorii. Sursa de iluminat (becul sau tubul) cu LED este campionul vânzărilor, lucru explicabil pentru noi, atât din tendințele pro mediu și eficiență în consumul de energie, cât și prin faptul că am găsit soluția de a oferi un preț foarte bun, comparabil cu cel al surselor convenționale, pe toate palierele de calitate”, a declarat Vasile Tiorean, directorul comercial al companiei.
Tendință eco la nivel național
În acest moment, există o creștere a cererii de produse eco-friendly în România, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.
De exemplu, față de becurile incandescente, LED-urile consumă cu până la 80% mai puțin curent electric. Mai exact, acestea produc economii considerabile pe termen lung, au performanțe foarte bune, o gamă de culori a luminii practic nelimitată și nu conțin materiale periculoase.
Pe de altă parte, valoarea mare a investiției inițiale este încă o piedică, arată oficialii companiei.
Unde este cea mai mare creștere
Conform ELBI Electric & Lighting, corpurile tehnice integrate au cea mai mare creștere ca volum în țara noastră, această tendință fiind susținută de numărul mare de proiecte de iluminat stradal, industrial, dar și cele ale unor instituții publice și private, precum clădiri de birouri sau săli de sport.
Potrivit lui Vasile Tiorean, un sistem de iluminat LED necesar echipării unui magazin se amortizează în 2-3 ani, iar pentru proiectele mai vaste perioada ajunge la 2-5 ani. Din această cauză, alegerea tehnologiei LED pentru proiecte de mai mare anvergură este încă limitată de valoarea inițială de achiziție.
Inclusă în topul companiilor de luat în seamă
Compania ELBI Electric & Lighting a fost recent inclusă în topul societăților de luat în seamă, realizat de către Bursa de la Londra, alături de producătorul de smartphone-uri și gadgeturi inteligente Allview.
Tehnologia LED își poartă numele de la light-emitting diode. Mai exact, sunt folosite trei surse de lumină, respectiv roșu, albastru și verde, iar din recombinarea acestora în diverse proporții se obțin celelalte culori. Aceasta a fost inventată în a907, dar primele elctronice care o foloseau au apărut din 1962.
Dacă inițial tehnologia LED se folosea în lămpile de control de pe șurubelnițe și alte unelte, ulterior aceasta a fost extinsă și la becuri. Becurile LED au început să le înlocuiască pe cele cu incandescență sau halogen în ultima perioadă datorită consumului mic și a ieftinirii acestora.
Pe lângă becuri, tehnologia LED se folosește și în majoritatea televizoarelor vândute la nivel mondial, însă începe să piardă teren în fața tehnologiei OLED, care oferă culori mai vii și un negru intens.