Cel mai mult vor avea de suferit locatarii care nu sunt racordaţi la reţeaua de încălzire centrală şi au centrală proprie. Aceştia vor fi nevoiţi să scoată din buzunar cu până la 15% mai mult pentru luna ianuarie.
TIMIŞOARA
Astfel, la Timişoara, facturile pentru încălzirea apartamentelor branşate la sistemul centralizat au crescut cu câteva sute de lei în decembrie faţă de noiembrie, iar în ianuarie facturile vor creşte cu circa 20 la sută faţă de luna precedentă, din cauza temperaturilor scăzute.
Aici, cele mai mari facturi la încălzire au fost înregistrate în blocurile în care majoritatea locatarilor deţin centrale termice, costul total al energiei termice livrate în imobilele respective fiind împărţit între locatarii branşaţi la sistemul centralizat, ajungându-se inclusiv la o factură de 729 de lei la un apartament cu două camere.
CLUJ-NAPOCA
La Cluj-Napoca, valoarea medie a facturilor de încălzire ale abonaţilor RAT în luna ianuarie a fost cu 15 la sută mai mare faţă de luna decembrie. Purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca, Raimonda Boian, spune însă că facturile la încălzire pentru luna ianuarie sunt mai mici faţă de cele din ianuarie 2011.
TÂRGU MUREŞ
La Târgu Mureş, deşi în luna decembrie valoarea facturilor a fost asemănătoare celei din anul precedent, pentru luna ianuarie, la apartamentele branşate la sistemul centralizat este estimată creşterea acestei valori cu opt procente.
MIERCUREA CIUC
La Miercurea Ciuc, unde în general se înregistrează cele mai scăzute temperaturi din ţără, facturile la încălzire în cazul apartamentelor branşate la sistemul centralizat au fost mai mari, în medie, cu aproximativ 24 la sută în decembrie faţă de luna noiembrie, iar cele pe ianuarie vor fi mai mari cu 12 procente. Cei care locuiesc în blocuri reabilitate termic şi cu repartitoare, însă, au plătit facturi mai mici, în medie, cu 30 de procente.
DEVA
Locuitorii din Deva care stau în locuinţe branşate la sistemul centralizat au plătit mai mult cu 20 la sută în luna decembrie faţă de noiembrie, însă valoarea facturilor s-a menţinut la nivelul perioadei similare din anul trecut, deoarece Primăria Deva suportă 65 de lei din valoarea preţului de producţie pentru energia termică distribuită populaţiei. Potrivit vicepreşedintelui Ligii Asociaţiilor de Locatari din Deva, Pătru Miclăuş, facturile din luna ianuarie vor fi, cel mai probabil, cu 20 la sută mai mari faţă de cele din decembrie, însă şi acestea se vor menţine la nivelul celor din ianuarie 2011.
Citeşte despre restul oraşelor AICI!
Sursă: Mediafax
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro