Pentru fiecare domeniu, Comisia a prezentat noi obiective şi a făcut noi recomandări statelor membre cu privire la modul de realizare a acestora.
Simplu spus, în ultimii zece ani nu am făcut suficiente eforturi pentru a sprijini populaţia romă din UE. Această situaţie este inadmisibilă. Mulţi romi sunt încă ţinta discriminării şi a rasismului. Nu putem accepta această situaţie. Astăzi ne intensificăm eforturile de corectare a acestei situaţii, cu obiective clare şi un angajament reînnoit de a schimba în mod real această situaţie în următorul deceniu.
Vera Jourova, vicepreşedinte CE:
La rândul său, comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a declarat că, “pentru ca Uniunea Europeană să devină o adevărată uniune a egalităţii, trebuie să ne asigurăm că milioanele de cetăţeni romi, fără excepţie, sunt trataţi în mod egal, sunt integraţi din punct de vedere social şi pot participa la viaţa socială şi politică”.
Obiectivele Comisiei pentru 2030
- reducerea la jumătate a numărului de romi care sunt victime ale discriminării;
- dublarea numărului de romi care depun o plângere atunci când sunt discriminaţi;
- reducerea cel puţin la jumătate a diferenţei de venituri între romi şi restul populaţiei;
- reducerea cel puţin la jumătate a decalajului în ceea ce priveşte participarea copiilor la educaţia preşcolară;
- reducerea numărului de copii romi care frecventează şcoli primare segregate în cel puţin jumătate din statele membre cu o populaţie romă importantă;
- reducerea cu cel puţin jumătate a diferenţelor de ocupare a forţei de muncă şi a diferenţelor de gen în ocuparea forţei de muncă;
- reducerea cel puţin la jumătate a decalajului în ceea ce priveşte speranţa de viaţă;
- reducerea cu cel puţin o treime a decalajului în ceea ce priveşte condiţiile precare de locuit;
- asigurarea faptului că cel puţin 95% din romi au acces la apă de la robinet.
Totodată, executivul european invită fiecare stat membru să prezinte o strategie naţională până în septembrie 2021 şi să raporteze cu privire la punerea ei în aplicare o dată la doi ani.
Comisia va monitoriza progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor pentru 2030, pe baza informaţiilor rezultate în urma anchetelor desfăşurate de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene şi a contribuţiilor din partea societăţii civile. Se va face, de asemenea, o evaluare intermediară aprofundată a tuturor componentelor noului plan pe 10 ani.
Potrivit celui mai recent recensământ, cel din 2011, în România trăiesc puţin peste 600.000 de romi, însă mai multe studii estimează că numărul romilor din România este de aproximativ două milioane.