„Măsurile care se aplică acum, cu ajustările ulterioare şi cele adoptate recent, sunt măsuri pe termen scurt. Trebuie să fim corecţi, aceste măsuri nu sunt sustenabile pe termen lung, vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare, nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, a spus vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, potrivit news.ro.
El a precizat că este nevoie de măsuri noi, precum noi investiţii în capacităţi de producţie, suplimentarea producţiei de energie şi gaze, să venim cu măsuri de eficientizare, de reducere a consumului.
„Suntem departe de media europeană, consumul, fie că vorbim de cel industrial sau cel casnic, este peste media europeană, nu suntem eficienţi, asta este clar”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.
Eu, personal, nu mă aştept ca în viitor, preţul energiei să scadă şi să revină la valori cu care eram obişnuiţi acum un an sau doi, iar rolul eficienţei energetice va fi unul mare şi va fi important cum ne vom comporta în piaţă.
Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE:
Plafonarea prețurilor la curent, în funcție de consumul din 2021
Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an a fost aprobată de Guvern pe 18 martie. Noile măsuri vor fi valabile în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.
Ordonanța de Guvern prevede plafonarea prețurilor la energie electrică pentru mai multe categorii de consumatori, în funcție de cantitatea consumată:
- maximum 0,68 de lei/kWh, TVA inclusă, pentru clienții casnici care au avut în 2021 un consum lunar sub 100 KWh
- maximum 0,8 lei/kWh, TVA inclusă, pentru clienții casnici care au avut în 2021 un consum lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv
- maximum 1 leu/kWh, TVA inclusă, pentru clienții noncasnici.
La gaze nu va mai exista un plafon în funcție de consum, iar prețurile sunt următoarele:
- maximum 0,31 d lei/kWh, cu TVA inclusă pentru populație
- maximum 0,37 de lei/kWh cu TVA inclusă în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 mWh.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro