Putin i-a mulţumit, de asemenea, liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru invitaţia de a face o vizită, a precizat KCNA, citând biroul asistentului ministrului de Externe din Coreea de Nord.
Aceasta ar fi prima vizită în Coreea de Nord a liderului rus după mai bine de două decenii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia speră că o vizită a lui Putin în Coreea de Nord, la invitaţia lui Kim, va avea loc „în viitorul apropiat”, dar a precizat că nu a fost stabilită încă o dată.
Relatarea în limba coreeană a KCNA de duminică sugerează că Putin intenţionează să facă o vizită în curând, dar relatarea ulterioară în limba engleză a menționat că liderul de la Kremlin este „dispus” să facă asta la o dată apropiată.
În timpul vizitei lui Choe, Rusia a mulţumit Coreei de Nord pentru sprijinul şi solidaritatea ei arătate în ceea ce priveşte operaţiunea militară din Ucraina, a mai scris KCNA.
Moscova şi Phenianul şi-au exprimat, de asemenea, „îngrijorările serioase” cu privire la actele provocatoare ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi împotriva drepturilor suverane ale Coreei de Nord și s-au pus de acord să coopereze în gestionarea situaţiei regionale, conform articolului publicat de agenția KCNA.
Cooperarea între Phenian şi Moscova va corespunde spiritului Chartei ONU şi al altor legi internaţionale, a adăugat agenția nord-coreeană de presă.
După ce a preluat puterea, în 1999, de la Boris Elţîn, Putin a vizitat, în iulie 2000, Phenianul pentru a se întâlni cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un.
Preşedintele rus a acceptat invitaţia lui Kim de când s-au întâlnit, în Rusia, la summitul din septembrie, a precizat anterior Peskov.
Legăturile tot mai strânse dintre Kim şi Putin din ultimii ani au îngrijorat Washingtonul şi pe aliaţii săi, care au condamnat comerţul cu arme între cele două ţări, considerându-l o violare a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.
Transferul de rachete balistice și alte arme de către Phenian către Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei și dezvoltarea continuă a programelor nucleare și de rachete balistice necesită atenție și acțiuni coordonate, a declarat joi, la Seul, Jung Pak, înaltul oficial american pentru Coreea de Nord, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții pe probleme nucleare ai Coreei de Sud și Japoniei.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Marica13 • 23.01.2024, 21:42
A început să l ia disperarea nu știe ce să mai fac ca să mai atragă aliați de partea lui
mariussorin75 • 22.01.2024, 12:12
Chiar le sta bine impreuna, noroc cu occidentul civilizt care i-a aruncat unul in bratele celuilalt