Vechii vraci sunt cei care au descoperit însuşirile vindecătoare ale ciupercilor medicinale. Folosite de mii de ani în medicina tradiţională asiatică, acestea sunt astăzi la mare căutare şi se găsesc în farmaciile cu profil naturist din întreaga lume. E drept, sub formă de capsule, dar păstrând aceleaşi proprietăţi miraculoase, spun specialiştii. Studiile efectuate de aceştia arată că ciupercile asiatice previn apariţia cancerului, au efect antioxidant şi cresc eficienţa tratamentelor antivirale.
Maitake
Numele acestei plante medicinale înseamnă, în japoneză, “ciuperca dansatoare” deoarece, în Antichitate, oricine o găsea, dansa de fericire. De ce? Pentru că Maitake era considerată un medicament foarte preţios, iar valoarea ei se calcula echivalând greutatea ciupercii în argint. Mai mult, cei care găseau locurile unde creştea păstrau acest secret cu sfinţenie şi îl dezvăluiau urmaşilor numai pe patul de moarte.
Abia în 1979 s-a descoperit secretul cultivării Maitake şi s-au înfiinţat adevărate “plantaţii” ecologice, de unde această ciupercă ajunge să fie folosită în industria farmaceutică. În ceea ce priveşte beneficiile ei pentru corpul uman, cercetătorii au stabilit că este un imunostimulator puternic, un antitumoral excelent (e folosită ca adjuvant în chimioterapie). Mai mult, ea ajută organismul să se adapteze fizic şi psihic la schimbările climatice şi creşte eficienţa tratamentelor antivirale în infecţiile cu HIV, Human Papilloma Virus (HPV), virusul hepatic B sau cel gripal. În farmaciile naturiste de la noi, găsiţi extracte de Maitake sub formă de pastile. Unul dintre acestea e “Maitake D-Fraction”, un produs Secom, care conţine 120 de capsule şi costă 134 de lei.
Reishi
Supranumită “ciuperca nemuririi”, Reishi a fost inclusă de autorităţile japoneze pe lista oficială de produse pentru tratarea cancerului. Ea inhibă metastazele, reduce durerile şi stopează dezvoltarea tumorilor. Mai mult, administrată în timpul chimio şi radioterapiei, ciuperca protejează organismul de efectele secundare ale acestora. În afară de beneficii, suplimentele alimentare pe bază de Reishi stimulează sistemul imunitar, reglează tensiunea arterială, scad glicemia, relaxează sistemul muscular şi împiedică formarea fibroamelor uterine. O cutie cu 100 de capsule costă în jur de 80 de lei.
Shiitake
Descoperită în China, această ciupercă a ajuns să fie folosită de toate popoarele asiatice pentru tratarea bolilor respiratorii, pentru probleme de circulaţie sangvină sau afecţiuni hepatice. Mai mult, chinezii erau convinşi că ea poate să încetinească procesul de îmbătrânire.
Studiile mai recente au dovedit că Shiitake stimulează sistemul imunitar şi previne formarea tumorilor canceroase. Cercetătorii japonezi au reuşit să extragă din această ciupercă o substanţă ce stă la baza unui trament anticancer aplicat în numeroase ţări. În România, suplimentele alimentare ce conţin Shiitake pot fi găsite în farmaciile naturiste şi costă în jur de 70 de lei.