Iaurtul „taie” grăsimile şi glucidele
„Ca medic, mă găsesc tot mai des în fața unor cazuri de patologii grave, care au la origine desconsiderarea nevoilor reale, de bază, ale organismului. Cu toate provocările aduse de schimbarea stilului nostru de viață din ultimii ani, alimentația corectă ajunge să fie o condiție pentru menținerea sănătații. Trebuie să învățăm să-i acordăm acest nou rol, central, în viața noastră. Alegerea este la noi. Noi hotărâm ce și cât e bine să mâncăm, iar datoria mea ca medic este să explic, să îndrum, să corectez, să susțin obiceiuri alimentare sănătoase. Iar un astfel de obicei este cel de a consuma zilnic iaurt, aliment la fel de valoros pentru sănătate cum sunt și fructele sau legumele. Iaurtul este și un factor de reechilibrare a dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alte categorii de alimente”, completează prof. dr. Nicolae Hâncu.
Alte argumente pro
• Iaurtul are un rol important în digestie datorită calciului și bacteriilor vii pe care le conține – susţin nutriţioniştii. Echilibrul florei intestinale și calitatea acesteia influențează funcționarea sistemului digestiv și sănătatea în ansamblu.
• Iaurtul joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea țesuturilor (musculatură, organe vitale), deoarece este o sursă de proteine cu valoare nutritivă înaltă, care îi furnizează organismului toți cei 9 aminoacizi esențiali.
• Iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele din care este obținut, pentru că bacteriile de fermentare ajută digestia lactozei, pe care unii dintre noi o tolerăm mai greu.
Mâncăm nesănătos. Ştim, dar nu facem nimic?!
• Potrivit studiului „Obiceiuri de consum alimentar”, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în 2013. În plus, 9 din 10 respondenți cred că românii mănâncă nesănătos.
• Un alt studiu referitor la starea de sănătate a românilor arată că majoritatea respondenţilor au pus degetul pe rană: principalii inamici ai sănătăţii noastre sunt stilul de viață, preponderent sedentar, și dieta dezechilibrată.
• Alte probleme care afectează pe termen lung sănătatea și calitatea vieții, identificate în cadrul unei cercetări calitative comandate de Danone la finalul anului trecut, care a vizat atât opiniile medicilor, cât și ale publicului larg din România, sunt nivelul ridicat de colesterol sanguin, carența de calciu și vitamine, tulburările digestive și oboseala cronică.
• Rezultatele cercetărilor Danone sunt aliniate studiilor publicate în ultimii ani de Ministerul Sănătății, care arată, printre altele, că aproape 40% dintre români sunt supraponderali sau obezi și că au un aport insuficient de calciu în raport cu recomandarea specialiștilor (743 mg/zi la bărbați, 635 mg/zi la femei față de 800 mg aport zilnic recomandat de calciu).
• Printre soluţiile soluţii la îndemână, care pot fi introduse cu ușurință și fără costuri semnificative în dieta zilnică, nutriţioniştii notează consumul zilnic de iaurt. Iaurtul, la fel ca laptele din care este făcut, conține proteine valoroase și calciu, alături de alte minerale și vitamine necesare pentru creștere și sănătate de-a lungul întregii vieți.
Cum rimează şi cât contează
Organizatorii campaniei naţionale pro-iaurt lansate zilele acestea au gândit în rime. Şi cu bătaie lungă – din noiembrie 2013 până în decembrie 2014 o să tot auzi: „1 iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții”.
Campania, derulată de Danone România, pariază pe ideea de a ne (re)împrieteni cu banalul şi atât de valorosul iaurt cotidian, doar-doar vom (re)începe să facem alegerile cele mai potrivite pentru sănătatea noastră. Plecând de la ideea consfinţită de practică potrivit căreia obieceiurile bune se deprind la vârste fragede, campania include cursuri de nutriție pentru tineri și copii.
Plus o provocare: în prima etapă a campaniei, cei care consumă iaurt sunt invitaţi să-și împărtășească poveștile personale în aplicația online dedicată: https://apps.facebook.com/670358226331911/. La ce bun? Ca schimb de experienţă şi cu un beneficiu concret: au posibilitatea de a ajunge ambasadorii campaniei naţionale pro-iaurt, pro-sănătate!