Ciuperci şi leguminoase
Ciupercile sunt o delicatesă ce poate fi preparată în fel şi chip, înlocuind cu brio carnea din meniurile de post. Sunt şi foarte săţioase, o calitate pe care o au şi multe leguminoase: fasole (fie ea uscată sau verde), linte, năut, hrişcă, mazăre, soia etc.
Legume şi verdeţuri
Urzicile, spanacul, broccoli, varza, conopida, ardeiul gras, morcovii, pătrunjelul, mărarul, leuşteanul etc. conţin mari cantităţi de vitamine, fier, calciu şi alte minerale care ajută la “primenirea” sângelui şi te feresc de anemie. Nu prea te saturi cu legume? Este firesc, fiindcă au un aport mai mic de proteine decât carnea şi brânzeturile, dar sunt proteine de mai bună calitate. 30-35 g de proteine din ou, lapte şi carne reprezintă echivalentul a 55-60 g de proteine vegetale pe zi. Deci nu-ţi rămâne decât să dublezi porţia de legume.
Fructe oleaginoase
Sub această denumire aparent pretenţioasă “se ascund” seminţele cele de toate zilele – de floarea- soarelui, dovleac, susan, in etc. – şi “ronţăielile” noastre preferate – nuci, fistic, alune, migdale, castane. Consumate neapărat în stare crudă, şi nu prăjite, ele îi furnizează organismului uleiuri (grăsimi) de cea mai bună calitate, proteine şi carbohidraţi esenţiali pentru buna lui funcţionare.
Soia
Uită de şniţelele din soia, or fi ele gustoase, dar… date prin făină sau pesmet, sau susan şi perpelite în tigaie, îţi furnizează o doză consistentă de “prăjeală” (respectiv toxine). Preferă laptele şi iaurtul din soia, brânza din soia (tofu), pe care le poţi alterna cu lapte de orez sau de migdale. Aceste alimente conţin, de regulă, calciu şi vitamina B12, alţi nutrienţi de bază, de care organismul este privat în perioadele de post.
Atenţie, nu exagera cu soia, totuşi! Conţine fitoestrogeni – substanţe care ajută la acumularea depozitelor de grăsimi.
Fructe
Veritabile bombe de vitamine şi minerale, fructele autohtone (mere, pere etc.) trebuie consumate cu circa 30 de minute înainte de masă, pentru a ajuta digestia şi a nu produce fermentaţie. Fructele de sezon (citricele), reputate pentru aportul de vitamina C în special, este bine să fie consumate la gustările dintre mese.
Unt de arahide
Este de o mie de ori preferabil margarinelor pe care se bazează, de multe ori, micul dejun. Dacă ţi se pare scump, prepară-l chiar tu acasă: iei arahide în coajă, le decojeşti şi le rumeneşti în cuptor, le mixezi cu puţin ulei şi adaugi miere după gust.
Cum le găteşti
Ca să-şi păstreze nutrienţii atât de valoroşi, legumele şi verdeţurile trebuie spălate sub jet de apă rece (astfel sunt salvate vitaminele hidrosolubile – B şi C). Apoi vor fi preparate la aburi sau adăugate în apă când dă în clocot (pentru a nu se distruge vitamina C). Tehnica tradiţională e preparare a leguminoaselor (fasole, linte, năut etc.) prin înmuiere prealabilă are rostul de a conserva fierul din fibrele acestor alimente.