Copilul tău stă cu faţa lipită de carte sau de caiet? Strânge pleoapele atunci când se uită la televizor ori se freacă frecvent la ochi? Are nevoie neapărat de un consult oftalmologic! Opticianul Mihaela Butnariu-Gări, de la Optica Romar (şos. Panduri nr. 71, tel. 021.9606), spune că toate acestea pot fi semne ale unei tulburări de vedere şi trebuie corectate rapid, pentru a nu se transforma într-un handicap vizual definitiv.
“E destul de greu ca părinte să-ţi dai seama dacă un copil are nevoie de control oftalmologic, pentru că el nu se va plânge niciodată că nu vede bine. Ar trebui să deduci însă că e ceva în neregulă atunci când spune că îl doare capul sau strânge ochii ca să vadă un lucru aflat la distanţă”, susţine specialistul de la Romar.
Nu acelaşi lucru se poate spune când cel mic clipeşte des sau îşi dă cu mâna pe la ochi în timp când vorbeşte cu cineva. Aceste gesturi nu semnalează neapărat prezenţa unor probleme de vedere, ci pot fi doar ticuri.
Urmăreşte-l când citeşte!
“Uneori, copiii care au tulburări de vedere evită să joace tenis, volei sau fotbal, pentru că pur şi simplu nu văd bine mingea. Mai mult, stau aproape de televizor, iar când scriu sau când citesc ţin faţa la câţiva centimetri de caiet ori de carte”, a mai spus Mihaela Butnariu-Gări.
Chiar dacă vede bine, copilul trebuie dus anual la un control oftalmologic
Ca să poţi trata la timp problemele de vedere ale copilului, îţi spunem care sunt cele mai frecvente dintre ele, cum le recunoşti şi care sunt riscurile la care este expus cel mic în fiecare caz:
Miopia îl împiedică pe cel mic să vadă bine obiectele aflate la distanţă. Această afecţiune e mai frecventă la copiii care au cazuri de miopie în familie şi apare la cei mari ori la adolescenţi. Necorectată cu ochelari cu lentile divergente (cu minus), miopia se agravează de la an la an.
Strabismul este o tulburare de vedere uşor de depistat, pentru că ochii copilului nu privesc în aceeaşi direcţie. Imaginea este dublă, iar în timp, ochiul sănătos este suprasolicitat. Pe lângă dezavantajele estetice, boala slăbeşte foarte mult vederea celor mici. Problema poate fi corectată doar până la circa şase ani. Uneori sunt suficienţi ochelarii de vedere.
Hipermetropia provoacă dureri de cap şi de ochi, iar obiectele aflate în apropiere nu pot fi văzute bine, în timp ce vederea la distanţă este clară. Şi aceasta poate fi o moştenire de familie şi poate apărea chiar de la naştere. Se corectează cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact.
Astigmatismul distorsionează doar o parte dintre liniile din câmpul vizual şi poate apărea la naştere sau odată cu miopia ori hipermetropia. Boala nu se agravează, dar nici nu se vindecă. Poate fi depistată de medic şi corectată cu lentile speciale, cilindrice.
Când îi faci primul control
Prima verificare a sănătăţii vederii se efectuează chiar la naştere, pentru depistarea precoce a cataractei sau a glaucomului congenital. Următorul control oftalmologic trebuie făcut la vârsta de 3 ani, pentru a fi descoperite eventualele tulburări de vedere obişnuite. Vederea copilului trebuie testată apoi regulat, în primii ani de şcoală, chiar dacă aparent nu are probleme, pentru a-i putea fi corectată imediat orice tulburare.
Dă-i să mănânce morcovi ca să aibă vederea ageră
√ Morcovii conţin betacaroten, o substanţă care previne slăbirea vederii. Trebuie consumat cel puţin unul pe zi.
√ Peştele, mai ales cel gras, conţine acizi graşi omega 3, care ţin departe afecţiunile oculare.
√ Spanacul protejează împotriva bolilor de ochi, datorită luteinei din compoziţia sa. Medicii recomandă măcar o porţie săptămânal.
√ Afinele, strugurii şi căpşunele sunt cele mai bune alegeri, dacă vrei ca micuţul tău să vadă perfect.