Vârsta la care apar primele semne şi simptome ale menopauzei este cuprinsă între 40 şi 55 de ani. Dacă apare înainte de 40 de ani se cheamă menopauză precoce, iar după 55 de ani, tardivă.
Semnele şi simptomele menopauzei diferă de la o femeie la alta şi pot să apară într-o măsură mai mare sau mai mică. Acestea sunt: bufeuri, uscăciune vaginală, tulburări urinare, schimbări bruşte de dispoziţie, tulburări de somn. Aceste probleme nu sunt grave dar trebuie supravegheate şi acţionat dacă determină apariţia unor afecţiuni.
După menopauză riscurile de apariţie a unor boli cresc. Astfel bolile cardiovasculare, osteoporoza, incontinenţa urinară, obezitatea pot să devină cronice.
Alimentaţia în timpul menopauzei
Un factor foarte important pentru menţinerea stării de sănătate în timpul menopauzei este alimentaţia corectă. Iată ce alimente trebuie să eviţi şi ce să mănânci ca să îţi menţii sănătatea şi silueta.
Evită:
- mâncărurile foarte picante
- băuturile alcoolice distilate
- băuturile calde care conţin cafeină, teină, cola
- grăsimile saturate tip untură, seu, unt gătit
- uleiurile hidrogenate (margarină pe bază de ulei de palmier)
- mezeluri, carne roşie (limitarea consumului)
- supele sau ciorbele la plic, chipsurile şi alte alimente industriale, bogate în sare
- cereale rafinate (orez alb, paste albe, pâine albă)
- dulciurile, siropul de porumb şi glucidele cu indice glicemic ridicat
- produse lactate industriale
Consumă:
- fructe, precum ananas, smochine, kiwi, piersici, pere, mere, struguri
- legume, precum sfecla roşie, broccoli, ciuperci asiatice, varză, creson, spanac, fenicul, ceapă, păpădie, ridichie neagră, roşii, lăstari de trifoi roşu, lăstari de soia
- cereale şi pâine: amarant, ovăz, mei, quinoa. orez basmati, hrişcă, ulei de in, de dovleac şi de mac
- proteine vegetale, precum fasole uscată, năut, linte, soia
- proteine animale, precum: calamar, hering, macrou, moluşte, sardine, somon
- ulei şi oleaginoase: ulei de şofrănel, de colza, de in, de măsline; migdale, nuci, seminţe de dovleac, de in, de floarea-soarelui
- produse lactate şi înlocuitori vegetali: lapte de cânepă, de quinoa, de in, de cocos, chefir, iaurt de oaie
- condimente şi plante aromatice: asmăţui, chimion, pătrunjel, drojdie de bere
- ouă de găină, de raţă (fierte moi, nu tari)
- băuturi, precum: suc de goji, de noni, ceai de rozmarin, salvie, ceai verde, vin roşu (preferabil bio)
- cantitatea de alcool să nu depăşească o porţie pe zi (340 ml bere, 125 ml vin, 45 ml spirtoase)
- sare cu alge sau cu plante aromatice
- dulciuri: sirop de agave
- suplimenţi nutritivi, vitamine şi minerale: acid alfa lipoic, magneziu, vitamina D, calciu, vitamina B12
Adoptă un mod de viaţă sănătos
Practică activităţi fizice, manuale sau sportive.
Controlează-ţi greutatea şi caută să nu te îngraşi.
Nu mai fuma şi evită băuturile tari (aperitive, digestive, vodcă, whisky, rom, cocteiluri.
Redu consumul de cafea sau alege una mai săracă în cafeină.
Scoală-te şi culcă-te la ore fixe în fiecare zi.
Previne insomnia evitând consumul de alimente grase, proteine sau alcool seara.
Dormi într-o cameră întunecată, răcoroasă, aerisită, fără zgomote, fără televizor.
Caută să ai preocupări plăcute, să ai activităţi sociale.
Dezvoltă-ţi viaţa interioară.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!