Jurnalista Pilita Clark, de la Financial Times, și-a stabilit, la fel ca mulți dintre noi, o rezoluție pentru 2022: să citească mai multe cărți. Pentru a-și face misiunea mai ușoară, a apelat la sfaturile unor profesioniști ai cărții, toți cititori experimentați, oameni care reușesc să termine cel puțin o carte pe săptămână.
Reperele jurnalistei au fost:
- Tom Calver, jurnalist la cotidianul britanic Sunday Times, care anul trecut și-a propus și a reușit să citească 52 de cărți, adică o carte pe săptămână. „Am învățat o mulțime de lucruri”, a mărturisit Calver.
- Richard McGregor, un fost jurnalist, acum angajat al unui think thank internațional, care finalizează o carte în fiecare săptămână.
- Tyler Cowen, un economist american a cărui listă anuală de recomandări de carte este unul dintre cele mai citite articole de pe blogul său dedicat economiei. În serile bune, acesta răsfoiește și câte cinci cărți.
- Ryan Holiday, scriitor american și proprietar de librărie, care trimite lunar un newsletter cu recomandări de lectură celor 250.000 de oameni care-i urmăresc activitatea. Citește în fiecare an în jur de 250 de volume și este de părere că: „Cititul este calea cea mai scurtă și cea mai sigură pentru a deveni o versiune mai bună a ta”.
- Vaclav Smil, un cercetător canadian care citește într-un an aproximativ 90 de romane, biografii și lucrări despre artă și istorie, fără să pună la socoteală și volumele științifice, necesare pentru domeniul în care activează.
Deși fiecare are propria strategie care-l ajută să ducă la bun sfârșit zeci de cărți într-un an, jurnalista a identificat câteva lucruri pe care acești cititori prodigioși le au în comun:
Treziți-vă dimineața devreme. Tyler Cowen se trezește în jurul orei 6.30. Richard McGregor e în picioare de la 5.30.
Fiți nemiloși. Dacă vă pică în mână o carte proastă, renunțați la ea fără remușcări, este sfatul lui Cowen.
Citiți oriunde. Cititorii dedicați o fac în autobuz, pe canapea, în pat și în timp ce-și plimbă câinele, prin intermediul audiobook-urilor.
Frunzăriți volumele de non-ficțiune. Ficțiunea impune o lectură atentă, cuvânt cu cuvânt. Pe când la volumele de non-ficțiune este mai important să înțelegi informațiile, nu să citești cap-coadă cartea, este de părere scriitorul american Peter Bregman. Acest lucru se poate face în mare parte limitându-vă la cuprinsul, introducerea, concluzia și câteva pagini ale fiecărui capitol.
Citiți mai multe cărți simultan. Trucul este să le variați. Nu e recomandat să încercați în același timp două volume uriașe – la propriu și la figurat.
Alegeți diversitatea. Nu vă alegeți doar cărți de ficțiune sau de non-ficțiune. Schimbați autori, epoci și subiecte.
Învățați din lectură. Citiți cărți care au subiecte pe care nu le cunoașteți sau pe care nu le stăpâniți. E mai distractiv și oferă satisfacții mai mari.
Citiți mai multe cărți pe același subiect. Nu vă opriți după ce ați terminat, de pildă, o biografie a savantei poloneze Marie Curie. Mai citiți și altele.
Deconectați-vă. Uneori, Tom Calver își pune smartphone-ul pe modul avion. Vaclav Smil a stat fără un telefon mobil zeci de ani.
Rămâneți concentrați. Puteți să mai faceți pauze de Netflix, dar încercați să nu faceți binging, adică să nu deveniți dependenți de serialele TV, consumate patru-cinci episoade în fiecare seară.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!