Conopidă cu roşii
Ingrediente: O conopidă potrivită, doi ardei graşi, două cepe, 3-4 roşii, doi cartofi, o legătură de tarhon, sare, ulei.
Preparare: Conopida se desface bucheţele, ardeii se taie feliuţe subţiri, roşiile se taie mărunt şi ceapa fideluţă. Într-o tigaie se călesc ceapa şi ardeii, 3 minute, cu ulei şi puţină apă.
Se adaugă cartofii şi se mai lasă un minut, amestecându- se, apoi se pun bucheţelele de conopidă şi roşiile. Se toarnă puţină apă şi se lasă pe foc mic, aproximativ 25 de minute. La sfârşit se pune tarhonul tocat mărunt.
Conopidă murată în oţet
INGREDIENTE: 2 kg conopidă, 300 ml oţet, 700 ml apă, 30 g sare, 5-10 boabe de piper, 2-3 foi de dafin frunze şi cozi de ţelină, 10 g zahăr, morcov sau ţelină.
PREPARARE: Conopida se curăţă, rupându-se în bucheţele şi îndepărtând frunzele exterioare şi cotorul. Se spală bine, lăsându-se o jumătate de oră în apă, apoi se scurge. Bucheţelele se aşază după aceea într-un borcan de 3 litri, cu felioare de ţelină sau de morcov printre ele.
Se fierbe apa cu oţetul, sarea, zahărul şi mirodeniile, apoi se toarnă, fierbinte, peste conopida pusă în borcan. Cantitatea de oţet pentru murat conopida este egală cu aproximativ jumătate din volumul vasului în care se pune la păstrare.
Se lasă borcanul cu conopidă în oţet să se răcească în bucătărie, apoi se pune în cămară la răcoare. Produsul se poate consuma în cel mult 5 săptămâni de la preparare.
Supă cremă
Ingrediente: O conopidă, 100 g unt, o lingură făină, două ouă, două linguri smântână, sare, doi litri de apă, pătrunjel.
Preparare: Se curăţă conopida de frunze şi se lasă 10 minute în apă sărată. Se pune apoi într-o oală cu apă rece şi sare la foc potrivit. Când a fiert, se scoate pe o strecurătoare şi se rup câteva bucheţele, separat, pentru a se adăuga în supă, când va fi gata.
Se topeşte untul într- un vas, se presară făina, apoi se adaugă zeama în care a fiert conopida. După câteva clocote, se amestecă cu restul de zeamă şi cu conopida care a fost trecută prin sită.
Se lasă să mai fiarbă 15-20 minute la foc mic, apoi se drege cu un ou şi cu smântână. La sfârşit se adaugă în supă conopida care a fost opărită şi pătrunjelul.
Salată cu iaurt şi cu usturoi
Ingrediente: O conopidă mare, două iaurturi, trei căţei de usturoi, două legături de mărar, sare, piper.
Preparare: Conopida spălată şi curăţată se rupe în bucheţele şi se fierbe 10-15 minute.
Se scurge de zeamă şi se lasă să se răcească.
Într-un castron se pun iaurt, usturoiu pisat, sare, piper şi mărar tocat mărunt.
Se amestecă toate, apoi se adaugă conopida. Se serveşte după ce a stat măcar două ore la frigider, ca să capete gust şi aromă.
Cremă cu maioneză şi castraveţi muraţi
Ingrediente: O conopidă de mărime potrivită, sare, un strop de sare de lămâie, două linguri de maioneză, doi castraveciori muraţi.
Preparare: Se taie conopida în bucăţele şi se spală bine. Se pune la foc în apă cu sare şi după aproximativ 15-20 de minute se încearcă dacă este fiartă.
Se scurge de apă, se clăteşte puţin, se pasează cu furculiţa sau se toacă mărunt şi se amestecă bine cu maioneză.
Se adaugă castraveciorii muraţi tăiaţi cubuleţe mici.
Se condimentează după gust. Se serveşte rece, după cel puţin o oră de stat la frigider. Se poate servi ca aperitiv, pusă în căpăcele de roşii, sau pe pâine prăjită.
Conopidă gratinată
Ingrediente: Două bucăţi de conopidă, 200 g caşcaval ras sau brânză, pesmet, două ouă, smântână, sare, piper.
Preparare: Conopida desfăcută se fierbe în apă cu sare. Se unge cu ulei un vas nu foarte adânc (şi marginile) şi apoi se tapetează cu pesmet.
Se pun bucheţele de conopidă în vas, apoi se adaugă pesmet, caşcaval şi câte două linguri de smântână.
Se condimentează cu sare şi piper după gust. Vasul se pune la cuptor şi se lasă 10 minute. În acest timp se bat ouăle cu puţină sare şi cu două linguri de smântână. Se scoate vasul şi se toarnă deasupra acest amestec, apoi se mai lasă la cuptor până ce se formează deasupra o crustă aurie.