Aţi devenit de curând părinţi şi vreţi să alegeţi cele mai bune produse pentru copilul dumneavoastră? Pe piaţă găsiţi mai multe tipuri de tetine şi nu ştiţi care dintre ele este mai bună? Gabriela Katona (foto), medic pediatru la Centrul Medical PULS, vă învaţă cum să o alegeţi pe cea potrivită pentru bebeluş.
În comerţ există mai multe tipuri de tetine, din materiale diferite: din cauciuc sau latex, care sunt mai moi, şi din silicon, care sunt mai rezistente. Tetinele din cauciuc, fiind mai moi, sunt indicate pentru copiii cu greutate mai mică. „Cele mai potrivite sunt tetinele din cauciucuri hipoalergice, care
pot fi sterilizate”, ne-a spus dr. Gabriela Katona. Sterilizarea se face timp de 20-25 de minute, la foc mic sau într-un sterilizator.
Tetinele perforate pot avea mai multe orificii, dispuse în triunghi sau în cruce. Acestea sunt recomandate în primele luni de viaţă ale bebeluşilor.
„La început, orificiul de la tetină trebuie să fie mic, pentru ca sugarul să tragă din biberon şi să-şi dezvolte maxilarul şi mandibula. Pe măsură ce bebeluşul creşte şi alimentaţia se diversifică, se recomandă schimbarea tetinei cu una cu orificii mai mari”, a adăugat medicul.
În momentul în care în alimentaţie îi introduceţi şi hrană solidă, trebuie să începeţi să folosiţi din ce în ce mai rar biberonul. Astfel, pentru început se renunţă la biberon, la ora pânzului, iar odată ce copilul împlineşte 9 luni, se va renunţa definitiv.
Când are nasul înfundat, nu-i daţi suzetă
Dacă micuţul dumneavoastră suge de la sân, nu e nevoie să-i daţi suzetă. Dacă este alăptat artificial, îi puteţi da suzetă, dar aceasta trebuie să fie adaptată vârstei şi fizionomiei sale. „Cele mai scumpe suzete sunt, de obicei, şi cele mai bune. Atenţie însă! Atunci când micuţul are nasul înfundat sau are polipi, nu trebuie să-i daţi suzetă, pentru că se poate sufoca”, avertizează dr. Katona.