Pielea lucioasă îl dă de gol
• Piele lucioasă, uleioasă, mai ales pe frunte, aripile nasului și bărbie, pori dilatați, cu puncte negre și cateodata coșuri. Acestea sunt semnele tenului gras. Dacă nu este îngrijit adecvat, cu timpul, capătă o culoare gălbuie, iar infecțiile au tendința să se generalizeze.
• Tenul gras, cel mai des întâlnit în rândurile femeilor, are multe neajunsuri și este, în general, secondat și de alte afecțiuni: deshidratare, coșuri etc. – spune Neli Pfeiffer, specialist în cosmetică apicolă. Tot ea oferă și remediile.
Reguli de îngrijire
• Regula cea mai importantă în ritualul de îngrijire al acestui tip de ten este curățarea profundă și constantă într-un salon de specialitate și diminuarea excesului de sebum prin folosirea adecvată a produselor cosmetice.
• Porii trebuie să fie curățați, pentru a evita infectarea comedoanelor.
• Tratamentele recomandate de api-esteticieni au in componență produse pe bază de anghinare, lăptișor de matcă sau extract de mușețel. În aceste tratamente se poate combina, în funcție de necesitățile tenului: propolisul – pentru dezinfectare, cicatrizare, mierea – pentru hidratare și masaj, lăptișorul de matcă – hidratare profundă cu ajutorul ionizării, polenul – masca specială ce conține polen crud în amestec cu diferite extracte de plante.
Măști pentru acasă
• Ingrijirea tenului pe cont propriu trebuie sa fie una temeinică și constantă. Este recomandat să curățăm tenul dimineața și seara cu un lapte de curățat emolient, iar seara putem suplimenta cu apă și săpun pe bază de propolis și miere.
• Crema trebuie să aibă o textura ușoară, cu conținut de propolis, gălbenele sau extract de mușețel.
• Nici îngrijirea de dimineață nu trebuie neglijată: după o spălare simplă cu apă, se aplică o cremă negrasă, iar după 15 minute se pudrează ușor cu o pudră cu propolis sau cremă cu factor de protecție. După care se poate aplica (la nevoie) un machiaj simplu de zi.
• Suplimentar, între tratamentele periodice la estetician sau de câte ori simțim nevoia – având grijă să nu exagerăm -, tenul gras mai poate fi curățat printr-un scrub cu așa-zisa „făină cosmetic”: 70 gr tărâțe de grâu, 20 gr mălai, 10 gr bicarbonat de sodiu. Scrabul se aplică printr-un masaj ușor, insistând pe zona T a feței, aproximativ 2-3 minute. Se va folosi un tonic pe bază de plante și miere, pentru a îndepărta resturile rămase pe față și a revitaliza tenul.
• Pentru a reduce excesul de sebum, este recomandat să se apeleze la măști absorbante. De exemplu, o mască cu argila, tărâț, albuș de ou, drojdie de bere, câteva picături de miere și câteva picături de propolis. Aceste măși se aplică călduțe, iar dupa scoaterea lor se aplică comprese reci sau se spală fața cu apă rece.