Cuprins:
Ce este tabinetul
Tabinetul este un joc de cărți românesc distractiv, destul de simplu, care poate fi jucat atât de către adulți cât și de către copii. E un joc care îi care ademenește pe copii să exerseze adunarea și stimulează memorarea.
Tabinetul se joacă și în țări precum Croația, Macedonia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina.
Se poate juca cu copii de peste 5-6 ani și la el pot participa doi, trei sau chiar patru jucători.
Cum se joacă tabinet – Reguli de joc
Pentru a juca tabinet este nevoie de întreg pachetul de cărți, adică 52, fără jokeri.
Cărțile au valoarea scrisă pe ele: asul este unul sau unsprezece puncte, valetul este de douăsprezece puncte, dama este de treisprezece puncte, iar popa este de paisprezece puncte.
Cum se împart cărțile
Cel care dă cărțile le amestecă și dă patru cărți primului jucător.
Primul jucător poate decide să păstreze aceste cărți în mâinile sale și să primească încă două pentru un total de șase, sau le poate pune pe masă, cu fața în sus.
Primul jucător nu poate pune aceste patru cărți pe masă dacă cel puțin două dintre ele sunt popă, damă valet sau as. Dealerul le dă fiecăruia dintre ceilalți jucători șase cărți. Dacă primul jucător a păstrat cele patru cărți originale, atunci la sfârșitul împărțirii, dealerul pune patru cărți pe masă, cu fața în sus. Cărțile de pe masă sunt împărțite de toți jucătorii. Acum jocul poate începe.
Scopul este să faci cât mai multe puncte la final.
Cum se iau cărțile la tabinet
La rândul său, fiecăre jucător fie pune o carte cu fața în sus pe masă, fie ridică cărțile de la masă care se adună la valoarea cărții pe care o joacă în acel tur.
Așadar, se încep calcule pentru a ridica de pe masă cât mai multe cărți a căror valoare însumată este egală cu valoarea unei cărți din mâna celui care trebuie să joace. Cu aceeași carte se pot ridica mai multe seturi de perechi a căror sumă este egală cu cartea care se joacă. De exemplu cu un 9 se ia un 2 și 7, cu un valet dacă la masă ai un zecar și un doiar, 2 + 10 = 12, deci cu valetul poți lua zecarul si doiul. De-altfel poți lua de pe masă în orice combinație, numai să fie egal cu ce ai tu în mană.
Când joci un tur, nu ești obligat să iei de pe masă tot ce poți. Puteți lua doar câteva dintre cărțile sau seturile potrivite, sau nimic. De exemplu, într-un joc de parteneriat, partenerul tău joacă un 10, iar următorul jucător nu îl ia. La rândul tău, dacă bănuiești că partenerul tău are un al doilea 10, poți să joci 10-ul tău și să îl lași pe masă pentru partenerul tău.
Fiecare jucător își stivuiește cărțile adunate cu fața în jos, pentru a fi folosite pentru numărarea punctelor la sfârșitul jocului.
Dacă un jucător ridică toate cărțile de la masă, el pune cartea pe care a jucat-o din mână pe un teanc separat, pentru că va conta ca un punct suplimentar la sfârșit.
Când toți jucătorii au folosit cărțile din mâinile lor, fiecare primește încă șase cărți și jocul se reia.
În ultima rundă, dacă nu sunt suficiente cărți pentru ca fiecare să ia șase cărți, atunci cărțile rămase sunt distribuite în mod egal. După ce jocul se termină, ultimul jucător care a adunat cărți de la masă primește restul cărților de la masă nestrânse.
Cum se calculează scorul la tabinet
Fiecare jucător numără toate cărțile pe care le-a ridicat de la masă. Adaugă un punct pentru orice zece, as, valet, damă și popă. 10 de caro (romb) si 2 de treflă au câte 2 puncte. Adăugați un punct pentru cine a strâns cele mai multe cărți.
Descoperă și alte jocuri de societate pentru copii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!