Raportul privind starea învăţământului în anul şcolar trecut relevă faptul că elevii acuză cel mai frecvent probleme de vedere, de metabolism şi locomotorii. Deşi nu mulţi leagă aceste afecţiuni direct de mediul de studiu, medicii avertizează părinţii că trebuie să acorde o atenţie deosebită copiilor lor. Libertatea a consultat mai mulţi specialişti care te învaţă ce trebuie să faci ca să ai un şcolar sănătos.
Afecţiuni ale ochilor
Specialiştii avertizează că în ultimii ani ne confruntăm cu o adevărată “boală a secolului” în ceea ce priveşte defectul de vedere. “Din ce în ce mai mulţi copii sunt afectaţi de hipermetropie şi de miopie, mai ales că acestea sunt ereditare”, ne-a spus prof. dr. Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală. Pentru a evita agravarea unor astfel de afecţiuni, trebuie să duceţi copilul la controale medicale specializate chiar de la vârsta de trei ani, o dată la şase luni. Limitarea timpului petrecut în faţa computerului şi mărirea distanţei dintre ochii micuţului şi televizor pot ameliora boala.
Diana poartă ochelari de la 2 ani
Printre copiii afectaţi de bolile oftalmologice se numără şi Diana Stanciu, elevă în clasa a VII-a B, la Şcoala nr. 11 “Ion Heliade Rădulescu”, din Capitală. Fata poartă ochelari de la vârsta de doi ani şi, deşi ar putea să renunţe la ei, medicii i-au recomandat să-i mai ţină câţiva ani, pentru că citeşte şi stă în faţa calculatorului mai mult de şapte ore pe zi. Diana nu riscă, astfel, ca defectul de vedere să evolueze îngrijorător. Părinţii au dus-o la un control medical la doi ani, când fetiţa plângea des, aproape din orice, şi avea ochii roşii tot timpul. “Când eram mai mică, mă mai necăjeau colegii mei, pentru că purtam ochelari. Acum sunt vreo cinci copii numai la mine în clasă cu probleme de vedere, astfel că atenţia colegilor răutăcioşi nu mai e îndreptată asupra mea”, ne-a spus Diana Stanciu.
Boli de nutriţie
“Sedentarismul şi alimentaţia dezordonată fac din copiii noştri viitori obezi, diabetici sau bolnavi de inimă. Trei kilograme peste greutatea normală la copil înseamnă 30 de kilograme în plus la viitorul adult”, ne-a explicat prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “N. C. Paulescu”, din Bucureşti. Dacă vreţi să scăpaţi de pericolul afecţiunilor de nutriţie, încurajaţi copiii să facă sport.
Dureri de spate
Durerile de spate ale copiilor trebuie investigate medical. “Cel mai frecvent, elevii fac spondilodiscită (inflamaţie a coloanei vertebrale). În proporţie de 30%, boala e congenitală, iar în restul cazurilor se datorează eforturilor fizice intense sau unei poziţii necorespunzătoare în bancă, la birou, ori statul cu orele în faţa calculatorului”, explică prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie de la Spitalul “Marie Curie”.