1. Buretele de baie
Este recomandat să-l schimbi după opt săptămâni de folosire, pentru că se umple de mucegai şi de bacterii, care în timpul spălării se pot răspândi pe corp. Usucă buretele după fiecare folosire, ca să previi apariţia bolilor de piele şi a alergiilor.
2. Periuţa de dinţi
Periuţa de dinţi trebuie înlocuită la fiecare trei luni. Dacă nu faci asta, din cauza bacteriilor care se adună între perii ei, pot apărea gingivita şi, în cazuri grave, parodontoza, o afecţiune care duce la pierderea dinţilor. Atenţie: dacă ai fost răcit(ă) sau ai avut o altă boală, este indicat să schimbi periuţa imediat după ce te-ai vindecat, pentru a avea o igienă orală sănătoasă.
3. Buretele de vase
Trebuie schimbat după două săptămâni, pentru că, altfel, există riscul să faci toxiinfecţii alimentare şi diaree. De ce? Dacă ai avut într-un vas carne stricată sau veche ori alte alimente alterate şi ai curăţat vasul respectiv cu buretele, apoi cureţi alte farfurii cu acelaşi burete, microbii se transmit imediat. În plus, e indicat să usuci buretele după folosire, fiindcă umezeala e un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor.
4.Tocătorul din lemn sau din plastic
Tocătoarele reprezintă şi ele o sursă de bacterii şi, din cauza alimentelor tăiate pe ele, poţi face toxiinfecţii alimentare. Indicat e să nu mai foloseşti tocătorul după 7-8 luni sau imediat după ce observi că s-a decolorat ori s-a crăpat. Şi încă un pont: tocătorul pentru carne nu-l folosi şi pentru alte alimente!
5. Filtrul de cafea
Este de preferat să foloseşti filtre de unică folosinţă pentru cafea. Dacă nu-ţi permiţi, ai grijă ca filtrele din aparat să nu fie doar spălate, ci şi uscate după fiecare folosire, ca să nu se depună mucegai, la care poţi face alergie. Este indicat să schimbi filtrul la un interval de şase luni.
6. Prosopul
Prosopul de baie trebuie schimbat săptămânal şi spălat la 90 de grade Celsius, pentru a îndepărta stafilococul auriu, o bacterie ce poate fi transferată de pe piele pe prosop şi care cauzează o infecţie, dacă vine în contact cu o rană deschisă.
7. Salteaua
Trebuie s-o înlocuieşti la fiecare şapte ani, pentru că îşi pierde forma şi acumulează praf, murdărie şi numeroase bacterii. Dacă nu schimbi salteaua, rişti să te alegi cu alergii şi cu astm bronşic.
8. Peria pentru vasul de toaletă
Peria pentru vasul de toaletă trebuie schimbată la 2-3 luni. Dacă nu, poţi contracta infecţii ale pielii, genitale şi urinare.
9. Filtrul de aer condiţionat
Filtrul aparatului de aer condiţionat trebuie curăţat o dată pe lună, pentru a evita contractarea afecţiunilor respiratorii şi a alergiilor. Schimbarea lui trebuie făcută la fiecare 3-4 ani.
10. Mopul pentru curăţat gresia
În cazul mopului pentru curăţat gresia, înlocuirea lui trebuie făcută la două-trei luni, în funcţie de cât de des îl foloseşti. Cel mai important lucru este ca după fiecare utilizare să speli mopul cu soluţie dezinfectantă şi apoi să-l usuci. Un mop necurăţat la timp adună bacterii, din a căror cauză poţi dezvolta o serie de afecţiuni respiratorii.