Duce la căderea părului
Bărbaţii care locuiesc în zone poluate sunt predispuşi calviţiei, arată studiile de specialitate. Toxinele prezente în aer pot stopa creşterea părului prin blocarea mecanismelor care produc keratina, proteina din care este compus firul capilar.
Provoacă insomnii
Aerul irespirabil îi împiedică pe mulţi să adoarmă, deşi organismul le cere odihnă. Insuficienţa somnului slăbeşte sistemul imunitar şi îl face vulnerabil în faţa viruşilor, precum cei gripali.
Declanşează crize de astm
Fumul de ţigară cauzează mai mult de 87% din cancerele de plămâni, iar fumatul (activ sau pasiv) creşte riscul de atac de cord şi de accident vascular cerebral. Mai mult, aerul contaminat declanşează crize violente de astm, simptomele incluzând tuse, sufocări şi respiraţie dificilă.
Creşte riscul maladiilor cardiace
Prezenţa noxelor în aerul respirat duce la apariţia aterosclerozei şi creşte riscul de accident cerebral. Sunt în pericol şi bolnavii cu angine, cu aritmii sau cu insuficienţă cardiacă, ale căror probleme de sănătate sunt agravate de poluare.
Ultravioletele atacă pielea
Poluarea a subţiat stratul de ozon, care ne protejează în mod normal de ultraviolete. Aceste raze sunt nocive pentru piele – o usucă şi îi modifică culoarea, duc la pierderea elasticităţii şi provoacă îmbătrânire prematură, ba chiar pot declanşa apariţia tumorilor cutanate.
Scade fertilitatea
Factorii de mediu pot afecta fertilitatea masculină, diminuând calitatea spermei. La femei, o echipă de specialişti de la Universitatea Sao Paulo a stabilit că gazele de eşapament conduc la apariţia unor probleme de dezvoltare a fătului şi dublează riscul de pierdere a sarcinii.
Se formează cheaguri de sânge
Substanţele toxice din aer provoacă formarea trombozei venoase – cheaguri de sânge în venele picioarelor. Persoanele care locuiesc în oraşe cu multe maşini sunt de două ori mai predispuse acestei afecţiuni.
Copiii de până la patru ani sunt cei mai predispuşi îmbolnăvirilor
Pentru că plămânii copiilor ajung la maturitate abia la vârsta de patru ani, mamele acestora ar trebui să aibă grijă de micuţi, mai ales dacă locuiesc în oraşe poluate. Pentru a vă proteja copilul, medicii pediatri recomandă să renunţaţi la cărucior în favoarea port-bebeului.
Astfel, copilul nu va mai respira aerul de la nivelul ţevilor de eşapament. Mai mult, bucureştenii ar trebui să ştie că, pentru a se bucura de aer curat, trebuie să se îndepărteze minimum 50 de kilometri de Capitală, pentru că poluarea s-a extins şi în localităţile limitrofe.
Ce trebuie să evitaţi:
- încăperile neaerisite, încălzite necorespunzător sau în care se fumează;
- să intraţi în contact cu detergenţi. Când curăţaţi folosind substanţe chimice, lăsaţi geamurile deschise;
- să locuiţi în clădiri cu izolaţie de azbest, mai ales dacă aveţi deja probleme respiratorii şi alergii;
- să staţi, zilnic, mult timp în trafic;
- să trăiţi mulţi ani într-un oraş poluat. Este bine să vă petreceţi vacanţele în natură şi să vă faceţi timp pentru ieşiri săptămânale în parcuri sau la pădure.