Descoperă specii de păsări din Delta Dunării și curiozități despre acest loc minunat:

Specii de păsări din Delta Dunării

Delta Dunării este cea mai importantă zonă umedă din Europa Centrală, un adevărat paradis pentru numeroase specii de pasări. Delta noastră este a treia ca mărime din Europa, iar la nivel mondial se află pe locul 22. Se întinde pe o suprafață de 5.700 de kilometri pătrați, iar de la an la an crește cu aprozimativ 40 de metri pătrați. Din toată suprafața Deltei, doar 10% este reprezentată de uscat, în timp ce peste 3.000 de kilometri pătrați sunt reprezentați de ecosisteme naturale terestre și acvatice.

Delta Dunării este locul unde viețuiesc peste 330 de specii de păsări, dintre care aproximativ 130 sunt păsări migratoare. Printre cele mai cunoscute păsări din Deltă se numără: egrete, lebede, rațe, gâște, dar și specii mai rare precum gâsca cu gât roșu sau cormoranul mic. Bineînțeles că nu uităm nici despre pelicanii, păsările emblematice ale Deltei. În Deltă se regăsesc două specii: pelicanul comun și pelicanul creț.

Așadar, o parte dintre aceste păsări din Delta Dunării sunt sedentare:

 • pescărușul,
 • piciorongul,
 • stârcul,
 • lăcarul cenușiu,
 • cufundacul,
 • lopătarul,
 • cristeiul,
 • fluierarul,
 • stăncuță,
 • vulturul codalb,
 • șoimul dunărean.
Suferințele unei familii plecate la muncă în Italia ca să-și poată opera copilul. „Dormeam în cameră cu ăi bătrâni și mâncam resturile. Într-o lună slăbisem 26 de kilograme. Eram piele și os”
Recomandări
Suferințele unei familii plecate la muncă în Italia ca să-și poată opera copilul. „Dormeam în cameră cu ăi bătrâni și mâncam resturile. Într-o lună slăbisem 26 de kilograme. Eram piele și os”

Dar majoritatea pasărilor pasărilor din Deltă fac parte din categoria celor migratoare:

 • egreta mare,
 • rața roșie,
 • lebădă,
 • cormoranul mare,
 • hoitarul alb migrează din Asia ;
 • lebădă de iarna,
 • fluierarul negru,
 • becațină,
 • huhurezul mare,
 • rața sălbatică,
 • pelicanul creț,
 • rața cu ciuf,
 • barza albă,
 • cocorul,
 • lăstunul de mal,
 • gâsca cu piept roșu, sitarul, rața cu cap negru, gârlița migrează din regiunea arctică.

Descoperă și cele mai frumoase specii de păsări din România

Specii rare de păsări din Delta Dunării

Pelicanul creţ – Pelecanus crispus

Pelicanul creț - specii de păsări din Delta Dunării
Pelicanul creț – specii de păsări din Delta Dunării

Pasărea cu cea mai mare dimensiune din Deltă poate ajunge până la 180 de centimetri de la vârful cozii până la capătul ciocului. Aripile sale întinse măsoară între 310 si 345 de centimetri lungime. Pelicanul creţ prefera în special zonele cu umezeala ridicată precum deltele, estuarele şi lagunele. Fiind o specie pe cale de dispariție, conservaționiștii au făcut eforturi pentru a o proteja. Măsurile de protecție au dat roade, iar populația speciei a crescut din 1994 până în 2012 cu 289%, conform Societății Ornitologice din România.

Marele Pelican Alb -Pelecanus onocrotalus

Marele pelican alb din Delta Dunării
Marele pelican alb din Delta Dunării

Peste 50% dintre marii pelicani albi din Europa se reproduc în Delta Dunării. Ei sunt adesea văzuți în număr mare în timpul perioadei de hrănire.

Soldați din Garda Națională a Rusiei, numită „Armata lui Putin”, au fost concediați după ce au refuzat să lupte în Ucraina
Recomandări
Soldați din Garda Națională a Rusiei, numită „Armata lui Putin”, au fost concediați după ce au refuzat să lupte în Ucraina

Stârcul de noapte

Stârcul de noapte
Stârcul de noapte

Este o specie de păsări din Delta Dunării care este caracteristică zonelor umede cu apă dulce sau chiar sărată. Are o lungime a corpului de 58-65 cm şi o greutate de circa 800 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 90-100 cm. Se hrăneşte mai ales cu peşti, la care se adaugă larve de insecte, mormoloci, lipitori şi chiar şoareci.

Gâsca cu gât roşu

Păsări din Delta Dunării - Gâsca cu gât roșu
Păsări din Delta Dunării – Gâsca cu gât roșu

Este o specie caracteristică zonelor de tundră siberiană. Lungimea corpului este de 54-64 cm şi are o greutate medie de 1400-1600 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 110-125 cm. Adulţii au înfăţişare similară. Gâsca cu gât roşu este cea mai mică dintre gâşte şi are un penaj elegant, negru combinat cu roşu-ruginiu, subliniat de dungi albe.

Codalbul sau vulturul cu coada albă

Păsări din Delta Dunării - specii rare de păsări ce pot fi admirate în Delta Dunării
Vulturul cu coadă albă

Cunoscut şi sub denumirea de vultur cu coada albă, este o pasăre de pradă diurnă, caracteristică zonelor deschise din zona coastelor marine şi lacurilor cu apă dulce. Lungimea corpului este de 76-92 cm şi are o greutate de 4.100 de grame pentru mascul şi 5.500 de grame pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 190-240 cm. Se hrăneşte în special cu peşte, păsări de apă, mamifere mici şi uneori leşuri.

„Meritul nu e rasism”, spun profesorii unei școli din San Francisco după ce rezultatele elevilor au scăzut, în urma a ceea ce ei numesc „o schimbare politică”. În ce a constat ea?
Recomandări
„Meritul nu e rasism”, spun profesorii unei școli din San Francisco după ce rezultatele elevilor au scăzut, în urma a ceea ce ei numesc „o schimbare politică”. În ce a constat ea?

Cormoranul mare -Phalacrocorax carbo

Această pasăre este la fel de iscusită în vânătoarea de pește precum pelicanul, diferența fiind că o face prin scufundare. Cormoranii pot sta câteva minute sub apă, aproape niciodata neieșind fără o captură. Îi puteți vedea literalmente oriunde în Deltă.

Pelicanul comun

Una dintre cele mai cunoscute specii de păsări din Delta Dunării, pelicanul comun are anvergura aripilor cuprinsă între 270-320 cm. Se hrănesc cu peşte în ape cu adâncime redusă (1,5-2,5 m) deoarece nu se pot scufunda într-un mod asemănător cormoranilor. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este locul tradiţional de cuibărit pentru pelicanul comun.

Țigănușul

Această specie de ibis cu irizații metalice este poate una din cele mai frumoase păsări din Delta Dunării. În zbor, pasărea pare întunecată, dar odată ajunsă pe sol, țigănușul este un spectacol de nuanțe de roșu stacojiu cu accente albastre spre indigo. Specie iubitoare de căldură, și tigănușii pleacă la începutul toamnei, iernând în sudul Europei.

Specii pe cale de dipsariție din Delta Dunării

Cormoranul pitic

Comoranul pitic
Comoranul pitic

Este o specie acvatică, trăiește pe lacuri și iazuri extinse, cu vegetație abundentă. În timpul iernii cormoranul mic stă pe lacuri de acumulare.În momentul de față, cormoranul pitic este o specie amenințată cu dispariția la nivel mondial, iar în România vânarea acestuia este interzisă prin legea vânătorii.

Șoimul dunărean

Una dintre cele mai interesante păsări din Delta Dunării, este o pasăre răpitoare de zi, cu o lungime corporală cuprinsă între 47-58 centimetri şi o anvergură cuprinsă între 97-120 centimetri. Greutatea corporală variază între 730-1.300 grame. Este cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România.

Stârcul lopătar

Stârcul lopătar-Delta Dunării
Stârcul lopătar-Delta Dunării

Stârcul lopătar este o altă specie emblematică a acestor meleaguri, ciocul său plat fiind dovada adaptării la hrana sa preferată, nevertebratele acvatice pe care le caută cu frenezie în mâlul lacurilor puțin adânci. Ceva mai greu de văzut decât alte specii prezentate aici, lopătarul pleacă la începutul toamnei, iernând în sudul Europei.

Rața roșie

De asemenea, una dintre cele mai frumoase specii de păsări din Delta Dunării este cunoscută sub numele de rața cu ochi albi și este o specie caracteristică zonelor umede cu stufărișuri. Se hrănește cu plante acvatice, moluște, insecte și pești. Populația europeana a speciei este relativ mică, fiind cuprinsă între 12.000 și 18.000 de perechi.

Egreta mică

Este o specie caracteristică zonelor umede ce au pâlcuri copaci. Este zveltă şi elegantă, cu o lungime a corpului de 55-65 centimetri şi o greutate de 350-550 grame, fiind asemănătoare ca dimensiuni cu stârcul de cireadă.

Egreta mare

Egreta mare- păsări din Delta Dunării
Egreta mare- păsări din Delta Dunării

Egreta mare este de fapt un stârc de culoare albă, de talie mare, excelent pescar și o prezență elegantă pe canalele Deltei. O puteți deosebi ușor de egreta mică după talia evident mare, ciocul complet galben și picioarele negre.

Curiozități despre Delta Dunării

 • Cea mai mare dintre speciile de păsări din Delta Dunării este Pelicanul Creț (Pelecanus crispus), aripile lui ajungând la 3,2 metri.
 • Cel mai mare mamifer de aici este mistrețul. El poate ajunge la o greutate de 200 de kilograme.
 • Cel mai mic mamifer din Deltă este chitcanul.
 • Cele mai longevivie animale din Delta Dunării sunt țestoasa de uscat și țestoasa de apă. Ele pot trăi până la vârsta de 120 de ani.
 • În Deltă se găsește și specia de fluture denumită “ochi de păun”. Aripile lor pot ajunge până la 18 cm
 • Delta este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob.
 • Cel mai mare pește capturat în Delta Dunării a fost un morun de 882 kg, în anul 1980 la Sfântu Gheorghe.
 • Sulina este singurul oraș din Deltă care are port la Dunăre, dar și la Marea Neagră. Este orașul situat la cea mai joasă altitudine din România.
 • Delta are și două muzee dedicate pasionaților de pescuit: Casa Pescarului de la Mahmudia și Muzeul Lotcii de la Mila.

Descoperă și alte lucruri interesante despre Delta Dunării

Urmărește-ne pe Google News
„Cine a înșelat primul?”, a fost întrebat Reghecampf. După ce a văzut ultima lui apariție, Anamaria Prodan iese la atac
GSP.RO
„Cine a înșelat primul?”, a fost întrebat Reghecampf. După ce a văzut ultima lui apariție, Anamaria Prodan iese la atac
ȘOC! Avertismentul pe care Putin i l-a dat lui Mircea Geoană. HALUCINANT ce i-a transmis
Playtech.ro
ȘOC! Avertismentul pe care Putin i l-a dat lui Mircea Geoană. HALUCINANT ce i-a transmis
Explicație năucitoare a profesorului criminal. A povestit în detaliu "motivele" pentru care a ucis-o pe Beata Molnar
Observatornews.ro
Explicație năucitoare a profesorului criminal. A povestit în detaliu "motivele" pentru care a ucis-o pe Beata Molnar
Horoscop 28 mai 2022. Scorpionii încep o perioadă mai senină în cuplu și alte relații de parteneriat, iar liniștea va dispărea
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2022. Scorpionii încep o perioadă mai senină în cuplu și alte relații de parteneriat, iar liniștea va dispărea
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în masacrul din Texas a făcut infarct și a murit. Patru copii au rămas orfani
Știrileprotv.ro
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în masacrul din Texas a făcut infarct și a murit. Patru copii au rămas orfani
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Orangesport.ro
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama
PUBLICITATE
Pentru mai multe secrete de stil & sustenabilitate cu Ioana Grama