Teoretic, medicina modernă dispune astăzi de tratamente complexe care asigură vindecarea completă a gripei. Practic însă, virusurile gripale continuă să facă sute de victime anual! Pentru că în fiecare sezon ne confruntăm cu noi tulpini virale, medicii recunosc că un organism sănătos este cea mai importantă armă cu care poţi lupta împotriva acestei afecţiuni ce se poate dovedi extrem de periculoasă.
Şansele de îmbolnăvire scad atunci când se aplică tratamente pentru întărirea sistemului imunitar. “Prin acupunctură şi produse din plante se îmbunătăţeşte oxigenarea pulmonară şi se întăreşte bariera de imunitate dermică şi sangvină”, explică dr. Codruţ ţuţu, specialist în acupunctură şi fitoterapie.
Corpul se poate proteja singur
Tratamentele naturiste intensifică activitatea glandelor tiroidiene şi suprarenale, care au un rol major în funcţionarea corespunzătoare a sistemului imunitar.
“Toxinele din corp vor fi eliminate mult mai eficient datorită acestor proceduri naturale de revitalizare. Pentru a nu lăsa gripa să te doboare, îţi recomand o alimentaţie bogată în vitamine, în special în vitamina C. Consumă produse apicole şi fructe, precum kiwi, portocale şi lămâi”, ne sfătuieşte dr. Codruţ ţuţu.
Febra, unul din primele simptome
Manifestările gripei sunt mai agresive decât cele ale unei răceli obişnuite şi includ:
√ febră peste 38 grade Celsius;
√ dureri de cap;
√ tuse;
√ oboseală şi dureri musculare;
√ frisoane;
√ transpiraţie;
√ scăderea poftei de mâncare;
√ diaree;
√ stări de vomă, în cazul copiilor.
Amestec de plante
În timpul sezonului rece, se poate administra ca protector imunitar un amestec din muşeţel, pătlagină, brusture, coada-şoricelului şi cimbru (toate în cantităţi egale). O linguriţă din acest amestec de plante se fierbe timp de două minute şi se consumă trei-patru căni pe zi. Ceaiul are acţiune antiinflamatoare şi antibiotică. Este un bun mucolitic, detoxifiant, depurativ, bronhodilatator, vasodilatator, creşte capacitatea pulmonară, amplifică imunitatea şi ajută la oxigenarea alveolară.
Kiwi
Fructul e recunoscut ca având cel mai bogat conţinut de vitamina C şi este recomandat pentru a reda echilibrul organismului slăbit de stres şi de o alimentaţie necorespunzătoare. Atunci când virusurile gripale încep să se facă simţite şi numărul bolnavilor creşte, pentru a te proteja este bine să începi o cură vitaminizantă, care să aibă la bază acest fruct. Consumat de două ori pe zi, kiwi te ajută să-ţi întăreşti sistemul imunitar.
Lămâi
Bogate în vitamina C, lămâile te ajută în lupta cu răceala, combat virozele şi reuşesc să întărească sistemul de apărare al organismului. E indicat să consumi limonadă sau ceai cu suc de lămâie ori de câte ori ai perioade mai solicitante şi mai ales în stările febrile. Consumând frecvent sucul de lămâie, acesta dă rezultate foarte bune în tratarea multor afecţiuni, precum reumatismul, guta, litiaza urinară sau cea biliară. Sucul de lămâie se foloseşte şi sub formă de decoct. Pentru obţinerea acestuia, se fierb două-trei lămâi întregi într-un litru de apă. După un sfert de oră, se ia oala de pe foc şi se mai adaugă puţină zeamă de lămâie. Produsul obţinut se bea, treptat, în cursul zilei. El se poate îndulci, după gust, cu miere, iar lămâile fierte pot fi folosite pentru alte reţete.
Portocale
Delicioasele citrice sunt ideale pentru prepararea unor sucuri naturale bogate în vitamine. Ele reuşesc nu doar să te încarce cu energie, ci şi să îţi ofere o stare de bine atunci când te simţi copleşită de probleme. Mai mult, consumate regulat, oferă organismului tău substanţele necesare pentru întărirea imunităţii.
Grepfrut
Grepfrutul (roz sau galben) se consumă proaspăt, sub formă de suc sau în salate. Pentru a scăpa de gustul puternic amărui, poţi îndepărta pieliţa care acoperă pulpa. Deoarece are un conţinut ridicat de vitamina C, un grepfrut consumat zilnic contribuie la menţinerea sănătăţii gingiilor şi este folosit în tratarea răcelilor şi în ameliorarea simptomelor gripale. Mai mult, grepfrutul este recomandat pentru prevenirea bolilor tubului digestiv, constipaţiei, diareei, diabetului, aterosclerozei şi astmului. Coaja fructului, bogată în uleiuri esenţiale, are proprietăţi antivirale şi antibacteriene.
Oţet
Atunci când simţi începutul unei răceli sau chiar al gripei, apelează cu încredere la oţetul de vin sau de mere. Adaugă câteva linguriţe într-un pahar cu apă şi bea-l încet. Acest remediu naturist reduce inflamaţia gâtului şi eliberează căile respiratorii.
Evită aglomeraţiile!
Ca să reduci la minimum riscul de a contracta un virus gripal, medicii îţi dau mai multe sfaturi:
√ evită aglomeraţiile şi contactul cu bolnavii;
√ spală-te des pe mâini, cu apă şi cu săpun. Încearcă produse pe bază de alcool, care au o eficienţă antibacteriană mai ridicată;
√ Dacă prezinţi simptome specifice bolii, adresează-te medicului de familie şi încearcă să nu interacţionezi cu multe persoane.
Click aici ca să afli cum te protejează de boli magiunul de prune