De Oana Dușmănescu,

Iulie însângerat (Joe R. Lansdale, Editura Paladin)

Cărțile polițiste merg foarte bine cu plaja, umbra și șezlongul. Volumul scris de Joe R. Lansdale se înscrie perfect în poveștile misterioase care ne pot desăvârși vacanța.

În inima nopții, Richard Dane și soția lui sunt treziți de zgomotele făcute de un intrus. În casă s-a furișat un spărgător, care are asupra lui o armă. Stăpânul casei este și el înarmat și apucă să tragă primul. Tâlharul devine victimă și lucrurile, deși tragice, par că s-ar putea termina aici – un om și-a apărat proprietatea și viața.

Însă povestea noir exact de-aici începe, propagându-se ca o undă care ridică și stârnește totul în calea sa. Poliția îl identifică pe intrusul mort – este fiul lui Russell, un infractor experimentat și extrem de crud, care acum nu vrea altceva decât să-i răzbune sfârșitul. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, un fiu pentru altul.

Pe parcurs însă, Dane și Russell ajung să colaboreze, într-o poveste încurcată și stranie cu răpiri violente, corupție, mafie, schimburi de identitate și întâmplări primejdioase.

În 2014, cartea lui Lansdale a devenit și film, în care joacă Michael C. Hall, Sam Shepard și Don Johnson.

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

Mila 23 (Dan Ivan, Editura Nemira)

Cartea are ca pretext locul minunat care este Delta Dunării, ruptă de lume, oarecum pusă la adăpost de realitatea dură din timpul comunismului. Poveștile din acest capăt de lume sunt spuse de un tânăr medic din anii 80, care istorisește parcă întâmplările unei lumi paralele, dezvăluindu-i, atât cât poate și cât a înțeles, secretele și frumusețile stranii.

Mila 23 vorbește însă, mai degrabă, despre sărăcie, despre oamenii luptători ai Deltei, dar și despre umorul și bunătatea care se dovedesc a fi, în perioade crunte, cele mai bune veste de salvare și supraviețuire.

Realismul unei epoci negre se împletește foarte bine cu faptul că autorul aduce magia unui loc unic, cu personaje desprinse parcă dintr-un univers paralel, aproape mitologic.

În ciuda dramelor descrise cu condei înmuiat în adevăr și tristețe, volumul lui Ivan, primul în proză al scriitorului stabilit în Austria, amintește despre fața luminoasă a tuturor lucrurilor, oamenilor și întâmplărilor de pe pământ.

Deși răul a ajuns și la Mila 23, pe vremea lipsei curentului și a muncii grele și umilitoare, izolarea și puterea interioară a oamenilor Deltei au scăpat acest loc minunat de transformare ireversibilă.

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie