Canapeaua poate fi un loc foarte confortabil pentru a tasta în voie, dar, trebuie să știi că nu ești la fel de productiv ca și atunci când îți desfășori activitatea de la un birou propriu-zis.
Dar, totuși, dacă spațiul nu permite amenajarea a două birouri în apartament, cum faci să amenajezi un spațiu dublu de lucru pentru tine și partener?
Iată ce propuneri avem pentru tine.
Găsește spațiul cel mai potrivit
Dacă lucrul de acasă nu a fost până acum o prioritate, e important să stabilești exact încăperea dar și locul în care vei amplasa biroul pentru tine și partener. Vrei să-l așezi în living, chiar dacă e un loc mai circulat în timpul zilei? Sau preferi un loc mai liniștit, cum e dormitorul, deși ai putea fi tentat să tragi un pui de somn mai des decât e cazul? Sau, poate, ai un balcon închis, care poate fi amenajat astfel încât să creezi o atmosferă propice lucrului?
Ia în calcul toate opțiunile posibile, fiindcă locul unde va fi situat biroul poate influența cheful de lucru dar și productivitatea voastră. Spre deosebire de biroul de la serviciu, s-ar putea ca acasă să fii limitat de spațiu și, din acest motiv, să nu îți poți desfășura activitatea așa cum ai dori.
Orientează-te după caracteristicile de care ai nevoie
În funcție de spațiu, poți opta pentru un birou masiv de lemn sau din contră, pentru unul de tip blat lung, amplasat, de exemplu, în fața ferestrei. Dacă alegi această variantă, ai avantajul luminii naturale, dar și al faptului că vei putea plasa două scaune, unul lângă celălalt.
Pentru alt tip de birou, ține cont de stilul de design din restul casei. Poți alege biroul în ton cu restul mobilierului sau dimpotrivă, unul complet diferit, care va ieși astfel în evidență prin caracteristicile sale aparte.
Orientează-te, de exemplu, spre un birou masiv din stejar, mahon sau lemn de mindi, fără spații de depozitare dedesubt, care permite accesul de lucru din ambele laturi. Vei avea, astfel, în încăpere un obiect nu doar util, ci și foarte elegant.
Dacă ai nevoie, însă, de multe dosare sau acte, în timp ce lucrezi, optează pentru un birou cu etajere. Acesta va permite accesul amândurora la lucru, de-o parte și de alta a sa, dar și o organizare eficientă, datorită spațiilor de depozitare.
Alege cu atenție dimensiunile biroului
Atunci când alegi biroul dublu, pentru tine și partenerul tău, ai în vedere ca acesta să aibă o înălțime confortabilă pentru amândoi, dar, mai ales, calculează atent lățimea și lungimea de care aveți nevoie.
Dacă fiecare dintre voi folosiți doar câte un laptop, lățimea biroului poate fi de maximum 50-60 cm, și o lungime de minimum 120 cm. Dacă unul dintre voi utilizează un monitor mai mare, ia în calcul ca distanța până la acesta să fie cel puțin cât lungimea brațului întins, deoarece aceasta e cea minim recomandată între ochiul uman și ecran.
De asemenea, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți opta pentru scaune birou înalte, ce asigură susținere bună coloanei vertebrale, sau pentru unele mai joase, gen fotoliu. Ele au avantajul că nu vor reduce vizual din spațiu și permit pătrunderea luminii naturale, atunci când sunt amplasate în fața geamului.
Decorează cu obiecte preferate
Un spațiu comun de lucru nu vă permite să vă jucați cu prea multe obiecte decorative. Totuși, puteți pune pe birou unul sau două lucruri dragi, care vă fac plăcere amândurora sau individual. O plantă decorativă într-un ghiveci mic va fi însă cu siguranță pe placul vostru, pentru că va oxigena atmosfera și va da o notă de prospețime întregului ansamblu.
Tot ce vă rămâne de făcut este să vă bucurați de spațiul comun la birou. Spor la lucru!