Macedonia are o suprafață de 25.713 km2, 80% din țară este montană, cu 38 munți și 20 de vârfuri cu o altitudine mai mare de peste2000 de metri. Pe teritoriul Macedoniei există 3 parcuri naționale, 43 lacuri, dintre care 3 sunt tectonice, 25 glaciare și 15 artificiale și incredibile cele 280 de zile însorite ale anului. Macedonia este o țară care este potrivită pentru o odihnă perfectă, ca un echilibru între recreere și relaxare.
Lacul Ohrid are o vechime de 4 milioane de ani și este unul dintre cele mai vechi din lume. În același timp, lacul este unul dintre cele mai mari rezervoare de apă potabilă din Europa. Acesta este protejat ca un patrimoniu natural de către UNESCO și reprezintă un ecosistem cu peste 200 de specii endemice, dintre care se numără celebrul păstrăv Ohrid.
O atracție neobișnuită este zona Sfântului Munte în zona localității Kokino, mai ales în ziua echinocțiului de primăvară, așteptând prima rază de soare. Încă din timpuri străvechi, muntele a fost văzut ca un loc unde se întâlnesc pământul și cerul, unde stau zeii și unde este posibilă întâlnirea unui om cu zeii. Văzut de la poale, muntele se arată ca un simbol al axei în jurul căreia se învârte întregul univers, stfel încât,vârful muntelui Sfânt este adesea echivalat cu buricul pământului.
Când veți vizita satul Kuklica, la 8 km nord-vest de Kratovo, veți întâlni o priveliște neobișnuită. În fața voastră, veți vedea 140 de figure din piatră, în formă de coloane înalte de până la 10 metri, asemănătoare corpurilor umane înalte. Acest loc, pe care localnicii îl numesc „Nunta veselă”, este o poveste despre nuntașii și mirii pietrificați. Cealaltă poveste este a oamenilor de știință care susțin faptul că că figurile de piatră au fost create cu 10 mii de ani în urmă, datorită eroziunii de lungă durată a rocilor vulcanice și celor geomorfologice, care au contribuit la condițiile climatice și vegetale, astfel încât natura, prin timp, a extras capodopere, care rareori se pot găsi în întreaga lume.
În Macedonia puteți simți frumusețea apelor limpezi, puteți urca munții minunați și vă puteți bucura de vârfurile înalte ale munților, puteți explora numeroasele peșteri, urcați roci, călătoriți cu bicicleta prin peisajul frumos, puteți schia într-unul dintre numeroasle centre de iarnă sau pur și simplu să va relaxați urmărind frumusețile naturii. Orice ați alege, nu veți da greș!
Datorita frumusetii sale naturale, Macedonia este o alegere ideală pentru iubitorii de sporturi extreme, sete de aventuri și sporturi cu o mulțime de adrenalină. Cerul macedonean, ca exemplu, este un paradis pentru zborul cu parapanta, care oferă o apropiere de natură și transformarea visului în realitate. Parapanta un sport recreațional, competitiv și aventuros este răspândit pe întreg teritoriul țării. În timpul vizitei la cluburile din Skopje, Prilep, Mavrovo și Krusevo veți primi echipament complet și ghiduri profesionale pentru acest sport. Munții macedoneni sunt potriviți pentru decolare, iar văile și zonele joase oferă o aterizare sigură și confortabilă. În mod tradițional, în fiecare an în luna mai, în Krusevo se organizează Campionatul Mondial al zborului cu parapanta.
Caiacul ca sport este foarte popular în Macedonia, în special, competițiile care se desfășoară la Canionul Matka, Lacul Ohrid și Lacul Prespa, locuri potrivite pentru competițiile de caiac
În Macedonia există cluburi de caiac atât pe ape calme și pe ape sălbatice și, în mod tradițional, în fiecare an, la Centrul sportiv și de agrement Matka, se desfășoară Competiția de caiac Ilinden în apa sălbatică din Matka, unde concurentul trebuie să treacă printr-o serie de obstacole.
Scufundările în apă sunt foarte atractive și populare în lacul Ohrid, care este o adevărată comoară arhitecturală, plină de specii endemice de floră și faună, cum ar fi burete rotund de Ohrid care trăiește la o adâncime de 35 de metri, ceva ce poate fi rar găsit în altă parte. Împreună cu instructorii profesioniști, fiecare turist din Ohrid se poate bucura de plimbări de zi și de noapte de-a lungul siturilor arheologice subacvatice din Golful oaselor din Gradiste. Există, de asemenea, așezarea neolitică, care este singura de acest gen în Balcani și, de asemena, Muzeul cu artefacte.
Macedonia oferă o experiență interesantă pentru iubitorii de comori din peșteri. Există 346 de peșteri în Macedonia, dintre care sute sunt gropi adânci săpate în pământ. Unele dintre peșteri au râuri subterane, lacuri, precum și ornamente de peșteră, stalagmite și stalactite. Multe dintre ele dețin forme rare de viață subterane, precum și fosile preistorice. Cea mai faimoasă și cea mai adâncă este Peștera Vrelo, situată pe canionul Matka, care abundă în stalactite și, în special, se bucură de așa-numitele „coloane gemene”, care sunt de aproximativ 6 metri înălțime și sunt de o culoare alb cristalină. Peștera captivează, de asemenea, prin stalagitul de 3 metri, denumit „con”, care datează de 2.700 de ani în urmă. Adevărata adâncime a peșterii nu a fost încă determinată, însă se presupune că este de peste 212 de metri și, prin urmare, se spune că Pestera Vrelo poate fi cea mai adâncă peșteră subacvatică din Europa.
Pentru mai mulțe informații, consultați pagina următore https://northmacedonia-timeless.com/