► Lichenul de piatră, de ajutor chiar și în HIV
Cercetătorii au descoperit în această plantă o substanță care combate bacteria Helicobacter pylori, care este principala cauză a ulcerului. În plus, pare să aibă efecte pozitive în tratamentul cancerului, al tuberculozei și în prevenirea complicațiilor în HIV. Este și un foarte bun tonic în perioadele de convalescență. În guturai, tuse convulsivă și astm este mai indicat decoctul (o lingură la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Se poate face și gargară cu ceai neîndulcit. Tinctura este recomandată celor care vor efecte mai rapide. Se prepară din 20 g plantă la 100 ml alcool de 700. Se lasă la macerat timp de opt zile. Se iau 25-30 de picături în puțină apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Tinctura este contraindicată în cazul hiperacidității gastrice și a sarcinii, pentru că are alcool.
► Scorţişoara, condimentul iernii
Stimulează circulația și respirația, are proprietăți antiseptice, activează sistemul imunitar și este indicată în guturai, gripă și alte boli infecțioase. Se consumă adăugată în preparate culinare sau sub formă de produse fitofarmaceutice și aromoterapeutice, precis dozate.
► Produsele stupului, prevenție eficientă
Datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și substanțe hrănitoare pe care îl conține „hrana reginei albinelor”, o cură cu lăptișor de matcă (500 mg de trei ori pe zi, timp de patru până la șase săptămâni) te poate feri de neplăceri în sezonul rece. Propolisul, polenul și mierea au efect antibacterian, energizează organsimul și te ajută în lupta cu bolile. Se pot lua unul până la 5 g de propolis pe zi. Un alt tratament pentru întărirea organismului este să iei o linguriță de polen amestecată cu miere pe stomacul gol. Cura cu propolis sau cu polen durează două săptămâni. Este contraindicată în cazul în care suferi de alergie la polen.
SOVÂRVUL, RECOMANDAT ÎN INFECȚII
Este imunostimulator și are acțiune antiseptică. În plus, calmează tusea. Se consumă sub formă de infuzie concentrată, preparată din trei linguri de plantă la o cană cu apă. Se beau câte o lingură înaintea fiecărei mese. Se prepară și o infuzie diluată din două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei