Stresul poate fi extern (provine din mediul înconjurător, psihologic sau din cauza unor situații sociale) sau intern (boală sau dintr-o procedură medicală). Stresul poate iniția răspunsul „luptă sau fugi”, o reacție complexă a sistemelor neurologice și endocrinologice.
Stresul poate provoca sau influența evoluția multor afecțiuni medicale, inclusiv stări psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea. Probleme medicale cauzate de stres pot include vindecarea grea a rănilor, sindromul de intestin iritabil, hipertensiune arterială, diabet zaharat slab controlat și multe alte afecțiuni.
Controlarea stresului este o modalitate eficientă de tratament în care pot fi incluse componente farmacologice și non-farmacologice. Stresul poate fi controlat cu prin căutarea de sprijin și suport din partea persoanelor iubite, prin exerciții fizice regulate, meditație(yoga) sau alte tehnici de relaxare, prin pauze de odihnă și relaxare și învățarea de noi strategii de adaptare pentru a crea predictibilitate în viața noastră. Stresul provoacă hormoni și reacții neurochimice puternice care ne pregătească pentru diferite acțiuni (pentru a lupta sau fugi).
Hormonii catechinamină, eliberați de stres, cum ar fi adrenalina sau noradrenalina, facilitează reacțiile fizice imediate asociate cu o pregătire pentru o acțiune fizică solicitantă. Printre acestea se poate enumera accelerarea bătăilor inimii sau acțiunii plămânilor, înroșirea sau îngălbenirea feței sau chiar ambele alternativ, inhibarea stomacului și a intestinelor superioare până în punctul în care digestia se încetinește sau chiar se oprește sau contractarea vaselor de sânge în mai multe părți ale corpului, eliberarea de nutrienți (în special grăsimi și glucoză) pentru acțiunea musculară, dilatarea vaselor de sânge pentru mușchii, inhibarea glandei lacrimale (responsabilă pentru producerea lacrimilor), dilatarea pupilelor (midriază), pierderea auzului sau a vederii periferice, relaxarea vezicii urinare, inhibarea erecție sau tremurat.
Dacă nu se iau măsuri, răspunsul la stres poate crea sau agrava probleme de sănătate. Stresul poate afecta creierul și nervii, mușchii și aticulațiile, inima, stomacul, intestinele, pancreasul și sistemul reproducător.
Citește în DICȚIONARUL MEDICAL.