Antrenorii lucreaza non-stop la inventarea de noi modalitati prin care sa ne “sculptam” corpul mai usor si mai frumos. Una din ultimele lor gaselnite e stretchingul, un fel de gimnastica prin care ne intindem fiecare particica precum un elastic si care nu ne ajuta doar sa slabim, ci si sa devenim mai flexibile si sa ne mobilizam articulatiile. (material preluat de pe www.idieta.ro)
Respiratia este foarte importanta
Cu cat iti oxigenezi mai mult creierul, cu atat starea ta de spirit va fi mai buna. O respiratie corecta in timpul executarii miscarilor te ajuta sa-ti relaxezi corpul, iti pune sangele in miscare si contribuie la reducerea acidului lactic din organism.
Este indicat sa expiri de fiecare data cand te intinzi, mentinand fiecare pozitie timp de 2-3 secunde. Inspira aerul pe nas si scoate-ti abdomenul in fata, nu pieptul. Tine-ti respiratia cateva secunde, apoi expira pana cand simti ca ai ramas fara aer, incordandu-ti abdomenul.
Acorda timp suficient incalzirii si incearca sa nu exagerezi cu exercitiile
Daca scopul pentru care faci exercitii de stretching este de a-ti imbunatati flexibilitatea, atunci trebuie sa urmaresti cateva obiective. Incalzeste-te in fiecare dimineata si apoi fa cateva exercitii. Fii sigura ca acorzi suficient timp pentru incalzire inainte de antrenament si, pentru relaxarea organismului, la sfarsitul programului. Flexibilitatea va creste gradat, iar rezultatul final il vei vedea abia dupa o luna de antrenament.
Nu te aventura sa-ti suprasoliciti muschii facand exercitii in mod excesiv, doar din dorinta de a ajunge mai repede la scopul final. Efectele negative ar putea sa-ti dea planurile peste cap…
Te dor muschii? Ia o pauza!
Daca ai dureri inainte, in timpul sau dupa ce ai facut exercitiile de stretching, primul pas este sa indentifici cauza. Durerile puternice care persista de regula la nivelul incheieturilor, ligamentelor sau tendoanelor, te determina sa intrerupi antrenamentul cel putin pana te refaci. Principalele cauze sunt tesuturile rupte (din cauza intinderii musculare si a lipsei exercitiilor de incalzire), febra musculara (antrenamentele in exces nu fac altceva decat sa oboseasca muschii) si spasmele musculare (care se “vindeca” printr-un masaj usor).
Ia-ti un partener de antrenament
Exercitiile de stretching dau cu adevarat roade cand lucrezi cu un partener. Singurul dezavantaj al antrenamentelor in echipa este ca, de multe ori, partenerul tau nu trece prin aceleasi stari ca tine. Daca ai un disconfort fizic, vei reduce cu siguranta intensitatea exercitiului.
SFAT. Ar fi bine sa te antrenezi cu o persoana cunoscuta, in care ai incredere, ca sa-ti poti focaliza intreaga atentie asupra executarii corecte a exercitiilor.