MENIU CAUTĂ
24 Oct. 2012 18:16 , de Libertatea pentru Femei

Ţine petele departe de tenul tău

Distribuie

Multe femei, dar şi bărbaţi se confruntă cu apariţia unor pete de culoare brune pe corp, ca urmare a expunerii la soare. Şi acest lucru nu este valabil numai vara!
"Culoarea pielii este deter-minată în principal de melani-nă, un pigment produs de melanocite, situate la baza epidermului, sub acţiunea radiaţiilor solare. Astfel, prin expunere la soare, pielea poate fi închisă la culoare în mod deliberat, dar bronzul rezultat nu este întotdeauna uniform, mai ales pe faţă, unde apar pete brune (defecte de hiperpigmentare)", explică medicul estetician Manuela Răvescu.
În general, defectele de pigmentare se împart în hipopigmentare şi hiperpigmentare.

Hipopigmentarea

Se manifestă prin apariţia unor pete de diferite dimensiuni, deschise la culoare până la alb, care sunt întotdeauna cauzate de boli de piele. Ca atare, în cazul apariţiei pe corp sau pe faţă a unor pete mai deschise la nuanţă decât restul pielii, întotdeauna trebuie consultat medicul dermatolog.

Hiperpigmentarea

Apare cel mai frecvent dacă stai la soare, iar zonele cele mai expuse sunt de regulă faţa şi spatele. Apariţia lor poate fi mai frecventă la femeile gravide, la cele care folosesc constant pastile anticon-cepţionale sau la cele care urmează un tratament cu medicamente fotosensibilizante. Dar, în acelaşi timp, există şi persoane care se confruntă cu apariţia acestor pete pe corp doar prin simpla expunere la soare, fără a conta alţi factori. Aceste leziuni mai poartă numele de melasmă şi sunt pete de culoare maro deschis, până la maro închis, cu margini neregulate şi dispunere simetrică. Cel mai des apar pe obraji, nas, frunte şi deasupra buzei superioare.

Petele „solare”, o problemă cosmetică

Petele care apar după expunerea la soare reprezintă doar o problemă cosmetică, şi nu indicii la nivelul pielii referitoare la existenţa unor boli interne. Totuşi, diagnosticul trebuie stabilit numai de un medic specialist, pentru a exclude alte posibile cauze. Uneori petele pot dispărea singure în câteva luni de la întreruperea expunerii la soare, oprirea anticoncepţionalelor sau naştere. În cazul în care
nu dispar, există numeroase produse cosmetice şi tratamente specializate.

ÎNGRIJIREA LA DOMICILIU

Obligatoriu, dimineaţa trebuie folosită o cremă cu factor de protecţie ridicat (cel puţin SPF 30), nu numai vara, ci şi în tot restul anului. Pe piaţă există creme care, pe lângă faptul că au indice de protecţie ridicat, au şi efect de albire. Seara, se aplică pe pată o cremă corectoare foarte bogată în ingredienţi activi de albire. „Produsele cosmetice specializate acţionează local, blocând sinteza de melanină şi favorizând o uşoară exfoliere a pielii. Trebuie folosite cu răbdare pe parcursul a opt până la douăsprezece săptămâni. După câteva minute de la aplicarea acestei creme corectoare locale, se întinde pe toată faţa o cremă hidratantă, care va fi cu atât mai bună dacă are în compoziţie vitamina C, acizi din fructe sau polifenoli din soia. Toate acestea au efect de hidratare şi regenerare, dar şi de albire. De asemenea, este foarte bine ca o dată pe săptămână să se efectueze un gomaj mai insistent în zonele hiperpigmentate şi imediat după această exfoliere să se aplice crema de albire”, spune specialistul.

METODE DE TRATAMENT LA SALON

Tratamentele cosmetice de albire se realizează cu ajutorul unor kituri speciale pentru defectele de pigmentare care includ: demachiant exfoliant, fiolă, mască şi cremă de final. Este nevoie de 6-8 şedinţe, una pe săptămână, în funcţie de fiecare caz în parte. În cursul tratamentului se poate face microdermabraziune, un peeling mecanic realizat cu ajutorul unui flux de cristale sub presiune. Pe lângă exfolierea pielii, va creşte mult şi eficienţa produselor de albire care vor intra mult mai bine în piele. De asemenea, se poate aplica local pe pată o lumină intens pulsată, cu rolul de a dezintegra melanina acumulată în exces. Se poate efectua şi împreună cu tratamentul cosmetic de albire. Înainte de începerea acestuia poate fi făcut un peeling chimic, care prin exfolierea puternică va diminua defectul şi va fi nevoie de mai puţine tratamente.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Comentarii