Grija pentru cel mic începe înainte de a-l concepe
Grija unei sarcini începe înainte de concepţie – spune dr. Carmen Cheleș, coordonator medical la Medas Feminis. Îngrijirea medicală preconcepţională nu înseamnă o singură vizită la medic, ci un control medical permanent al femeii, pe toată perioada de fertilitate. Deoarece numărul sarcinilor obţinute întâmplător este semnificativ, consecinţele negative ale unor obiceiuri, afecţiuni medicale sau medicamente pot afecta dezvoltarea fetală încă de la începutul sarcinii; adesea afectarea fătului se produce înainte ca mama să realizeze că este însărcinată! De aceea, orice consult medical de rutină efectuat în perioada de fertilitate a femeii trebuie să includă sfaturi şi îngrijiri care să optimizeze apariţia unei sarcini. De exemplu, femeile sănătoase trebuie să primească supliment de acid folic, ideal cu 3 luni înainte de concepţie, şi să continue până la 12 săptămâni de sarcină.
Factorii care influențează sarcina
Factorii care influenţează sarcina pot include: istoricul familial, bolile genetice, starea de nutriţie, aportul de acid folic, expunerile la anumiţi factori de mediu sau teratogeni, obiceiurile ocupaţionale.Sarcina poate fi afectată de abuzul de droguri, consumul de tutun şi alcool, boli, medicamente, imunizări (vaccinări), factorii de risc pentru bolile cu transmitere sexuală, condiţiile psiho-sociale (depresie, violenţă domestică) şi de intervalele dintre sarcini.De exemplu, femeile cu diabet trebuie consiliate în vederea unui control optim al glicemiei, iar sarcina nu este recomandată până la obţinerea acestui control.
Vaccinări (ne)recomandate
Vaccinarea pentru rubeolă, varicelă sau hepatită B trebuie recomandată tuturor femeilor expuse la risc, iar sarcina trebuie evitată cel puţin o lună după vaccinarea cu un vaccin viu atenuat, chiar dacă statisticile nu sugerează că acestea ar influenţa sarcina. Recomandările sunt valabile şi pentru vaccinarea pentru pertusis, tetanos sau difterie (DiTePer).
Controalele prenatale
Sarcina presupune un număr de 7-11 consultaţii, numărul şi frecvenţa acestora fiind stabilite în funcţie de nevoile şi de riscurile fiecărei femei sau ale fătului.
• Este recomandat ca primul consult obstetrical să aibă loc în primele 10-12 săptămâni de sarcină; acesta include anamneza riguroasă (istoricul pacientei şi cel familial; stabilirea vârstei sarcinii), recomandări pentru analize de laborator şi informaţii despre sănătatea vieţii în sarcină. Se măsoară înălţimea, greutatea şi tensiunea arterială şi se practică un examen fizic cât mai complet.
• La cea de-a doua vizită la medic sunt interpretate rezultatele analizelor şi, în funcţie de acestea, se stabileşte planul de urmărire a sarcinii.
• Controalele medicale în sarcină trebuie programate încă de la început, pentru a asigura testările
şi screening-urile dependente de vârsta sarcinii, administrarea de imunoglobulină antiD dacă este necesară şi pentru a monitoriza complicaţiile comune.
• Uzual, în cazul evoluţiei normale a sarcinii, frecvenţa consultaţiilor este astfel: lunar până la 28 săptămâni de sarcina, bilunar între 28 şi 36 de săptămâni şi săptămânal de la 36 săptămâni până la naştere. Desigur, consultaţiile pot fi mai frecvente dacă evoluţia sarcinii o impune sau la solicitarea pacientei.