Te-ai decis să slăbeşti şi să mănânci sănătos, aşa că primul lucru pe care îl faci este să renunţi la grăsimi! Greşit! Esenţiale pentru buna funcţionare a organismului uman, lipidele nu trebuie să lipsească din dieta ta. Dr. Corina Zugravu, lector la Universitatea “Carol Davila” din Bucureşti, te învaţă ce grăsimi trebuie să consumi şi pe care e necesar să le ocoleşti.
Evită consumul de prăjeli
Secretul îl reprezintă înlocuirea lipidelor “rele” – saturate, de origine animală – cu cele “bune”, extrase din plante. Mai exact, trebuie redus pe cât posibil consumul de unt, brânzeturi şi carne grasă, de produse de patiserie sau prăjeli în grăsimi animale. Iată ce trebuie însă să mănânci:
– Uleiul de floarea-soarelui este accesibil şi este cel mai folosit în bucătăria românească. El e de preferat în locul unturii pentru că protejează vasele de sânge şi reduce nivelul colesterolului periculos;
– Uleiul de măsline e considerat cel mai sănătos şi poate fi folosit pentru salate. El are efect protector pentru sistemul circular al organismului şi este indicat mai ales cardiacilor;
– Uleiul de rapiţă previne infarctul; acesta îşi pierde însă proprietăţile prin prăjire;
– Uleiul de soia e indicat pentru reducerea tensiunii arteriale şi a colesterolului;
– Margarina tartinabilă conţine multe vitamine: A pentru ochi, D pentru oase şi dinţi şi E, benefică pentru detoxifierea organismului;
– Seminţele şi fructele oleaginoase (arahide, fistic, nuci, migdale, caju) conţin 60% grăsimi. Acestea sunt formate în cea mai mare parte din acizi graşi esenţiali, mononesaturaţi, care protejează vasele de sânge de efectele nocive ale colesterolului;
– Peştele conţine acizi graşi nesaturaţi cu rol protector cardiovascular. Este recomandat ca acesta să fie consumat de cel puţin 2-3 ori pe săptămână. Este de preferat peştele proaspăt (nu în conserve) şi cel sălbatic (nu de crescătorie), iar uleiul de peşte trebuie folosit în cazuri de strictă necesitate, altfel, la adulţi, poate duce la obezitate.