De ce să fac vaccinul
Vaccinarea antigripală este considerată de specialişti drept cea mai eficientă modalitate de a preveni gripa şi complicaţiile acesteia. Vaccinarea antigripală anuală previne îmbolnăvirea adulţilor până la 80%, a sugarilor, a copiilor mici şi a persoanelor cu vârste de peste 65 de ani până la 70% şi a bolnavilor cronici până la 75%. Ce este mult mai important de ştiut e faptul că vaccinarea antigripală previne îmbolnăvirea. Prin vaccinare îi protejezi şi pe cei din jurul tău.
Când facem vaccinul
Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată începând cu lunile septembrie- octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), organismul având nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a produce anticorpi. Pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, aceasta poate fi realizată pe toată durata sezonului rece. Imunitatea durează cel mult un an.
Gripa atacă persoanele cu o slabă apărare
OMS recomandă vaccinarea antigripală pentru:
- Persoane cu vârste cuprinse între şase luni şi 64 de ani, în evidenţă cu afecţiuni cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, HIV/SIDA, boli obstructive cronice, (BPOC);
- Gravide;
- Toate persoanele cu vârste peste 65 de ani; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar.
Fumătorii pot fi şi ei încadraţi în categoriile cu risc. Studiile ştiinţifice arătă că aceştia pot contracta mai uşor virusul gripal. Ratele de infectare cu virus gripal sunt cu aproximativ 50% mai mari pentru fumători decât pentru nefumători.