• Invitat la CNA, psihologul formator Mugur Ciumăgeanu n-a apucat să vorbească decât câteva minute, la final, fiind întâmpinat de o vedetă a postului România TV cu remarca: „Are vreo competență în audiovizualul românesc?”.
  • Psihologul Mugur Ciumăgeanu a spus: „Dacă eu fac radiografia unei emisiuni și mă duc acasă, o să înțeleg că persoanele cu sănătate mintală sunt periculoase”.
  • Libertatea a discutat cu doctorița Maria Filimon-Todoran, 35 de ani, medic primar psihiatru în Toulouse. Psihiatra este specializată chiar în domeniul reabilitării sociale a oamenilor cu suferințe psihice.
  • Doctorița a fost de acord să scrie un articol în care să explice de ce a-i trata, la muncă și în societate, pe suferinzii psihic ca pe niște marginali vine din timpul când ei erau internați la azi. „Dar epoca psihiatriei de azil este de mult apusă și, când scriu de mult, mă refer la secole!”, spune Maria Filimon-Todoran. În plus, faptul că un om a murit, asta nu-l deposedează de dreptul la demnitate.

„Gradul de civilizație al unei societăți poate fi judecat după modul în care aceasta își tratează marginalii, nebunii și devianții”, a spus Lucien Bonnafé, psihiatru francez care a susținut mișcarea desalienistă în domeniul sănătății mintale din anii ‘60.

Am descoperit-o pe Iulia Marin ca jurnalistă (aș spune jurnalistă de o precizie „chirurgicală”: concisă, clară, profesionistă), însă și mai mult, ca om, prin jurnalul ei public despre boala sa. Am apreciat puterea, curajul și arta de a scrie despre ceea ce trăia, despre sine, despre suferința ei, în mod public.

Ca să ajungi să te tratezi, trebuie să accepți că ai o suferință psihică

Din punctul meu de vedere, nu e ușor, cu atât mai mult cu cât persoana trece mai întâi printr-un proces de negare, mai apoi de luptă internă pentru acceptarea realității sale, prin autostigmatizare, până când ajunge să înțeleagă că nu a ales să fie bolnavă, că boala există, dar că există și soluții adaptate. Ulterior se începe efectiv lucrul asupra acceptării bolii, tratamentului și stabilirea unui proiect de viață și de îngrijire personalizată împreună cu echipa medicală.

Medic psihiatru român din Franța, mesaj pentru suferinzii care se ascund și pentru apropiații lor: „Nimeni nu alege să fie bolnav psihic. Iar drepturile pacientului nu încetează odată cu moartea acestuia”
Doctor Maria Filimon-Todoran

Nu e ușor nici atunci când publicul nu e sensibilizat la bolile psihice, când etichetarea unei persoane se face după subiectivismul și ignoranța celor care nu au nicio competență în domeniu.

Persoanele cu afecțiuni psihice sunt cel mai frecvent victime, și nu agresori

Sănătatea mintală este o problemă majoră, care ar trebui tratată cu maximă seriozitate, mărturie fiind statisticile recente, care spun că persoanele cu afecțiuni psihice sunt în creștere. Psihiatria este o știință medicală exactă, și nu un subiect de trecut la fapte diverse, nicidecum pentru un rating impresionant.

Bolile psihice provoacă teamă, pentru că tot ce nu e vizibil ochiului nu poate fi controlat, deci perturbă. Cu privire la stigmatizarea bolilor mintale, trebuie reținut faptul că periculozitatea pacienților psihiatrici e egală cu cea a populației normale. Mai mult, adesea persoanele cu afecțiuni psihice sunt cel mai frecvent victime, și nu agresori. 

Totodată, nu se confundă niciodată periculozitatea psihiatrică cu cea penală, care face un alt subiect de discuție, dat fiind faptul că psihiatria aparține câmpului medical, și nu celui al justiției.

Desacralizarea mitului „nebunului”

Conștientizarea importanței sănătății mintale la nivel de populație este făcută de profesioniști, însă ar fi bine să fie implicate și autoritățile politice pentru o conștientizare uniformă la nivel social. 

În desacralizarea mitului „nebunului”, un rol extrem de important îl are și mass-media, care ar trebui să participe activ la procesul destigmatizării, incluziunii sociale a persoanelor cu afecțiuni psihice și să lupte împotriva discriminării.

În schimb, cei care deraiază cu acuzații nefondate sunt în principiu sancționați, pentru că vorbim despre un dosar medical care aparține exclusiv pacientului, despre secretul medical, despre imaginea și memoria celui decedat.

Drepturile pacientului nu încetează odată cu moartea acestuia; de altfel, nici responsabilitatea celor care au avut pacientul în îngrijire. 

Reintegrarea în societate

Epoca psihiatriei de azil este de mult apusă și, când scriu de mult, mă refer la secole! Astăzi, vorbim despre reabilitare psihosocială, adică atât de mult se lucrează cu omul bolnav în echipă pluridisciplinară, încât să se ajungă la reintegrarea omului în societate. 

Iulia Marin a fost o promotoare a procesului destigmatizării, acest proces capital în mecanismul reabilitării psihosociale.  

Astfel, psihiatria, acest copil sărac al medicinei, psihologia și tot ceea ce înseamnă îngrijirea pacienților cu tulburări mintale ar trebui să ne fie prioritate și investiție capitală pentru viitor, cu speranța că dacă se ameliorează și posibilitățile de luare în îngrijire a bolnavilor, reducem și riscurile unui final pe care nu ni-l dorim!

Google News Urmărește-ne pe Google News

EqualVoice

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!
Comentarii (17)

Eglwyswrw   •   30.04.2023, 14:15

Ar exista unele probleme. De exemplu, de ce vorbeste doamna psihiatru despre "afectiuni psihice" si nu detaliaza ? Fiindca, de exemplu, depresia e complet diferita de schizofrenie, iar schizofrenia e diferita de psihoza. Ca pot exista anumite manifestari similare in anumite cazuri ? Intr-adevar, dar ce inseamna asta ? Ca un depresiv e totuna cu un schizofrenic sau un psihopat ? De asemenea, fiecare categorie de tulburari are subcategorii. Unii schizofrenici sunt distructivi, altii nu. Unii tind sa-si faca rau lor insisi, altii nu. Unii tind sa faca rau altora, altii nu. Exista intensitati diferite de manifestare a bolii. Si ce ne spune doamna "experta" ? Ca in toate cazurile trebuie sa fim intelegatori si sa "integram in societate" persoane cu afectiuni diferite, cu tendinte diferite, cu nivele diferite ale tulburarii. Apropo, ce inseamna "societate" ? Societatea bancherilor de la Paris ? Societatea emigrantilor maghrebieni din Marsilia ? Societatea ghetourilor din Vaslui ? Doamna chiar crede ca exista o "societate" unica ?

AnaMaria09   •   29.04.2023, 16:20

Sunt I'm acceasi situatie a Iuliei, nu ma pot angaja, am fost abuzata fizic , psihoc, si in toate modurile posilibe, de care angajator, proimul job , o retea de interlopi, nu am stout CE sa FAC decay sa ma duc la psihiayru cu pumni de padtile pe care le IAU si adtazi si cateva sedinte de psihologie. Dar durerea mea? Nu am fost singura victima. Era in psihopat care rupea haine,, alerga, ameninta, viola. Si acum boala a avansat cu acele retrairi. Copii, mame, sotii,....am fost in starre de soc pe banca in PARC IAR psihiatrul imi aducea padtile in plus. Am pierdut totul. Educatia, olompica, cuminte, cu bun simt. Si tata avc.

Mazavalt   •   27.04.2023, 21:17

„Nimeni nu alege să fie bolnav psihic. Iar drepturile pacientului nu încetează odată cu moartea acestuia” pot sa zic doar WOW. Adica fetita mai dat in *** cu ecplicatiile astea... Sa nu te puna incornoratu sa imi cer sa platesc taxele bunicilor pe propritate ca aia esti... Nu de alta, dar daca mortii AU DREPTURI!??!!? De ce ne miram ca UNII INCA VOTEAZA? Maine, poimaine o sa aud ca avea Dreptul la un preot sau sa fie ingropat nu ars si alte "Binarisme" dinastea....Ce societate bolnava imi urmeaza pfoa...

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
FANATIK.RO
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Știrileprotv.ro
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Observatornews.ro
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
RECOMANDĂRI