A însoţit-o la un singur concurs
S-a plâns că ar fi putut lua mai mulţi bani în alt sport?
La noi nu s-a pus problema banilor, iar ea nu a făcut sport cu gândul la câştig. În primii ani ai carierei, sponsorizarea a venit de acasă. Apoi, în 2001, ea a ieşit campioană mondială de cadeţi, iar doamna Pascu (n.r.- Ana Pascu, şefa FR de Scrimă) mi-a spus: “De acum, e un bun naţional!”.
Aveţi emoţii când vă duceţi la concursuri?
Cred că până acum am fost la un singur concurs. Nu e nici din cauza emoţiilor, nici a superstiţiilor. Tatăl ei, fost fotbalist, era cel care o însoţea. Concursurile erau în week-end, iar acelea erau zilele de treabă în casă. Când au venit competiţiile internaţionale, a fost şi mai greu să o urmez.
Cum o simţiţi în perspectiva Olimpiadei?
Îşi doreşte mult o medalie la Olimpiadă. Sper să-şi gestioneze emoţiile şi să ne facă fericiţi.
Dacă nu făcea sport, ce meserie credeţi că alegea?
Când erau mici, copiii aveau de ales între armata soţului şi contabilitatea mea, dar nici una nu le plăcea. Morala: Ana este ofiţer acum, iar băiatul meu lucrează în resurse umane, mai aproape de meseria mea. Cred că Ana ar fi avut tot o meserie dinamică, pentru că este o persoană activă.
Aşteptaţi un nepot sau o nepoţică în viitorul apropiat?
Îmi doresc mult, dar nu ştiu când va veni. Când voi avea un nepot, va fi foarte bine primit, dar nu există nici o presiune din partea mea în această privinţă.
A făcut mare brânză în scrimă!
Ana Maria Brânză (27 de ani), împreună cu fetele din lotul naţional de spadă, reprezintă una dintre speranţele României pentru o medalie la JO de la Londra. În palmaresul ei se găsesc o medalie de argint la JO Beijing (2008), o medalie de bronz (2002) şi una de aur (2010), la Campionatele Mondiale, dar şi alte patru locuri 1 la Campionatele Europene (2006, 2008, 2009, 2011).