Concluzii:
Exista in tara milioane de fani care sunt dispusi sa investeasca, fiecare dupa puteri, in acest sport.
Toti trebuie lasati sa se implice material si decizional, astfel incat industria care se va crea se va baza pe o reala competitie.
Atributiunile FRF se vor extinde astfel incat acest for sa-si poata exercita si dreptul de control a activitatii fiecarui club din tara, tocmai in scopul prevenirii unor crize care pot duce la falimente.
Fireste ca cele cateva mari cluburi nu vor fi interesate de acest program, astfel ca sumele respective vor fi redistribuite inspre zone cu mari traditii si nevoi, sau cu potential.
Reprezinta acesti bani o suma uriasa?
In ultimii zece ani, in tara noastra au fost devalizate o multime de banci, pagubele ridicandu-se la miliarde de dolari. Acesti bani au fost orientati cu predilectie inspre consum, acoperirea si subventionarea unor ramuri neproductive din economie, inutile infrumusetari de sedii, dar foarte putin inspre crearea de sisteme inteligente, in stare sa produca multi bani.
Daca pentru crearea unei industrii a fotbalului suma necesara este de 65 milioane $ (iar prin comparatie putem observa ca numai jucatorii de rezerva de la Inter Milano valoreaza cel putin atat), inseamna ca acesti bani reprezinta circa 1-2% din tot cat s-a pierdut in ultimii 10 ani.
Restul sporturilor din tara estimez ca ar avea nevoie de 35 milioane $ pentru a se crea sisteme care sa fie eficiente economic.
Prin urmare, se observa ca, printr-o investitie de circa 100.000.000 USD, se pot pune bazele unei adevarate industrii a sportului care va constitui o adevarata mandrie nationala si una din marile surse de venit pentru Romania.
In strainatate sumele care se investesc in fotbal sunt foarte mari, iar castigurile sunt si mai mari atat pe plan financiar, cat si pe plan social.
De exemplu, in Spania fotbalul contribuie cu 6,6% la crearea PIB.
Sursa de finantare
Datorita unei mai vechi ordonante care stipuleaza interzicerea inmatricularii, de persoanele fizice, a autoturismelor mai vechi de opt ani, s-au constituit multe fundatii prin care s-au introdus in tara in toti acesti ani peste cinci sute de mii de autoturisme care au fost scutite de plata taxelor vamale.
Prin emiterea unei ordonante care sa ofere posibilitatea ca toti cei care folosesc aceste autoturisme sa le poata trece in proprietate personala contra unei sume de 200 USD (platibili chiar si in rate), se va putea crea aceasta industrie.
ing. Iuliu Ciura, Oradea