Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018: Ekaterinburg, Iaroslavl, Kalinigrad, Kazan, Krasnodar, Moscova, Nijni Novgorod, Rostov, Sankt Petersburg, Samara, Saransk, Soci și Volgograd.
Toate orașele fac parte sau sunt aproape de Rusia europeană pentru a reduce timpul de călătorie pentru echipele participante.
Comitetul de organizare rus propuse 13 orașe și 16 stadioane, cu toate că acestea depășeau cu mult cererile minime ale FIFA. Trei din cele 16 stadioane urma să fie renovate, iar cele 13 – reconstruite. În 2011, Rusia a redusnumărul stadioanelor de la 16 la 14. Construirea propusului stadion din Podolsk, Moscova, a fost anulată de guvernul local.
Lista stadioanelor a fost anunțată pe 29 septembrie 2012. Numărul orașelor a fost redus la 11, iar numărul stadioanelor la 12, Krasnodar și Iaroslavl fiind tăiate de pe acea listă.
Moscova
În 2018, Moscova se va transforma în centrul fotbalului mondial. În capitala Rusiei va avea loc ceremonia de deschidere, primul meci al Campionatului Mondial de Fotbal şi tot aici va avea loc şi finala. În cel mai mare oraş din Europa, suporterii se vor putea bucura nu numai de fotbal, ci şi se vor putea odihni foarte bine.
Stadionul de cinci stele Lujniki a fost renovat, dar nu și-a modificat aspectul arhitectural exterior al stadionului care a fost deschis în 1956.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Fan zone în Piața Roșie din Moscova
Fiecare parc din oraş şi chiar şi în Piaţa Roşie vor fi amenajate fan zone, unde, pe ecrane enorme, vor fi transmise toate meciurile finalei campionatului.
În pauzele dintre meciuri, suporterii se vor putea plimba prin oraş, vor putea vizita zeci de muzee. În afară de asta, în Moscova există mii de cluburi, baruri şi restaurante deschise non-stop. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei federale pentru turism, Irina Şcegolikova, relevă că în capitală oaspeţii vor putea gusta mâncăruri tradiționale.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Găluște, ciorbă de varză, clătite cu icre
”Vara, băutura tradiţională rusească este cvas (băutură nealcoolică răcoritoare). Oaspeţii vor putea gusta găluşte cu carne, borş şi ciorbă de varză. Tuturor le plac clătitele cu icre, smântână şi dulceaţă. În capitală există foarte multe restaurante italiene, japoneze şi chineze”.
În ceea ce priveşte hotelurile, la Moscova sunt destule hoteluri de cinci stele, dar sunt și hoteluri mai ieftine şi pensiuni. Experţii în turism recomandă oaspeţilor să se deplaseze prin oraş cu ajutorul metroului: este ieftin şi rapid, pot fi evitate blocajele.
Samara
La Samara, stadionul a fost construit în afara centrului istoric al oraşului.
Iniţial, s-a luat decizia ca stadionul să fie construit în locul unde râul Samara se varsă în fluviul Volga. Noua arenă ar fi schimbat radical imaginea istorică a oraşului în care s-au păstrat clădiri din sec. XVI-XIX. În prezent, s-a hotărât ca acest complex sportiv şi infrastructura necesară să fie construite pe un spaţiu viran, într-unul din cartierele de la marginea oraşului.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Fan zone în cea mai mare piață din lume
Principala Fun Zone din oraş poate fi Piaţa Kuibâşev, cea mai mare piaţă din Europa. Ea are o suprafaţă de 17,4 hectare, cu un hectar mai mult decât Piaţa Roşie din Moscova.
În pauzele dintre meciurile de pe stadion şi transmisiunile de pe ecranele mari din Fun Zone turiştii vor avea posibilitatea să coboare într-un buncăr guvernamental. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Samara a fost ”capitala de rezervă” a URSS.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Buncărul lui Stalin și capitala spațiului cosmic
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Rachete, plajă, baie!
Pe lângă uzina de construcţii de rachete, la Samara se află o uzină de construcţii de avioane cu reacţie pentru pasageri.
În 2014 s-a încheiat reconstrucţia aeroportului internaţional Kurumoci.
În oraş există un port fluvial de unde se poate ajunge, practic, în toate oraşele gazde ale Campionatului Mondial de Fotbal 2018. Vara se poate face plajă și baie!
Saransk
În capitala Mordoviei, pe suporteri îi aşteaptă un colorit etnic, o bucătărie exotică, confort şi preţuri scăzute.
Nijni Novgorod
Nijni Novgorod a fost fondat în sec. 13 ca o cetate de la hotar. Mai târziu, oraşul situat pe locul unde râul Oka se varsă în Volga s-a transformat într-un mare centru comercial. Tocmai aceste două mari ape curgătoare au fost principalele căi comerciale.
Nijni Novgorod este unul din oraşele ruseşti cele mai cunoscute în străinătate. Este un oraş rusesc tradiţional unde poate fi văzută cultura rusă în toate manifestările sale. Este unul din cele mai vechi oraşe ruseşti. A fost fondat în 1221 de marele cneaz Gheorghi Vsevolodovici. Nijni Novgorod a fost construit pe pământurile locuite de triburile fino-ugrice. Aici au locuit cândva strămoşii finlandezilor de astăzi, estonieniloe şi ungurilor.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. De ce era oraș închis Nijni Novgorod până în 1990
În perioada sovietică, oraşul a devenit centru al industriei apărării. Din această cauză, Nijni Novgorod a fost un oraş închis pentru străini până în anul 1990. În prezent, este unul din centrele tehnologiilor informatice ruseşti. În oraş funcţionează centrele unor companii mari de tehnologii informatice, printre care Intel.
În centru se află principalul obiectiv istoric şi turistic al oraşului, Kremlinul din Nijni Novgorod, ce datează din sec. 16, cu un zid de doi kilometri şi 13 turnuri de pază. De la locul de belevedere din Kremlin se deschide o privelişte impresionantă.
Kazan
Oraşul rusesc Kazan (capitala republicii Tatarstan) se pregăteşte pentru un aflux de turişti şi suporteri.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Locul unde se întâlnește cultura europeană cu cea asiatică
La Kazan se întâlnesc culturile europeană şi asiatică, istoria poporului rus şi tătar. În oraș sunt amplasate moscheea Kul Sharif şi Catedrala Buna Vestire.
Există multe cafenele şi restaurante cu bucătărie naţională. La Kazan trăiesc reprezentanţi a 100 de naţionalităţi (mari, ciuvaşi, udmurţi etc.). La mijlocul secolului al 16-lea, Hanatul Kazan a fost anexat la statul rus şi a început afluxul populaţiei ruse.
La Kazan au avut loc Jocurile Mondiale ale Studenţilor și Campionatul Mondial de nataţie.
Au fost construite multe noduri de transport, au fost lărgite străzile, pentru ca sportivii să ajungă repede dintr-un punct în altul.
La formația din Kazan, Unics, a evoluat fostul baschetbalist român Virgil Stănescu.
Sankt Petersburg
Peste o mie de hoteluri de diferite categorii, de la cinci stele până la pensiuni, sunt pregătite să-şi primească oaspeţii. Anual în Sankt-Petersburg se deschid zeci de noi hoteluri.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Veneția Rusiei, muzeu în aer liber
A fost extins aeroportul internaţional Pulkovo.
Prin oraş se poate circula cu metroul care nu este cu nimic mai prejos decât metroul din Moscova. Datorită numărului mare de cheiuri, Petersburgul este numit adesea Veneţia Rusiei. Vara, se pot face plimbări pe Neva.
Oraşul este un muzeu în aer liber. Aici turiştii vor petrece mult timp nu la fotbal, ci la spectacole în Teatrul Mariinski, plimbări pe Bulevardul Nevski, pe Neva şi pe cheiuri.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Ermitajul, cel mai mare muzeu de artă din lume
Ekaterinburg, 2.000 km de Moscova. Plimbări prin Urali!
Oraşul Ekaterinburg, capitala Uralului, va fi punctul cel mai estic în care se va desfăşura Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. El se află la 2.000 de kilometri de Moscova, adică două ore şi jumătate cu avionul. Aici, turiştii care vor veni la CM vor putea să efectueze plimbări de neuitat prin Munţii Ural, să vadă interesante monumente antice şi, fireşte, să savureze mâncărurile tradiţionale.
Stadionul ”Central” din Ekaterinburg a fost construit în 1957. S-a finalizat renovarea grandioasă a complexului sportiv. Iar acum el este unul dintre cele mai bune stadioane din ţară. Arena este un monument de arhitectură neoclasică. Constructorii au păstrat faţadele istorice cu coloane şi statui în stilul realismului socialist.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. ”Febra aurului”
Oraşul Ekaterinburg a fost înfiinţat în anul 1723 la ordinul lui Petru I ca un centru de extragere a fierului. După 20 de ani, în Ural s-a descoperit aur, iar în timpul ”febrei aurului” oraşul a început să se dezvolte vertiginos. Acum acesta este cel mai mare centru industrial al ţării. Însă, în ciuda faptului că sunt extrase minerale, s-au păstrat şi colţuri de natură sălbatică. Peisajele unice din Munţii Ural nu lasă pe nimeni indiferent.
În oraşul cu o istorie de aproape trei sute de ani s-au păstrat străzile cu construcţii din secolul al XVIII-lea, biserici vechi, o biserică protestantă şi o moschee. Merită vizitat şi subteranul din Ekaterinburg, care nu este cu nimic mai prejos de metroul din Moscova. În plus, experţii recomandă să se viziteze şi restaurante locale, unde apar mâncăruri tipice din Ural şi Siberia: colţunaşi, supe grase, clătite şi plăcinte.
Soci
În pauzele dintre meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal, suporterii vor putea face plajă la Soci pe ţărmul mării şi vor putea schia.
Stadionul ”Fișt” poartă numele celui mai înalt pisc din regiune şi aminteşte de acest munte înzăpezit. Arena are un acoperiş transparent care aminteşte de un gheţar de pe vârful muntelui. De pe tribunele lui vor putea fi văzute în acelaşi timp marea şi munţii caucazieni înzăpeziţi.
Aeroportul internaţional a fost construit în 1945 şi a fost reconstruit special în vederea Jocurilor Olimpice de Iarnă 2014. În prezent, este unul din cele mai mari aeroporturi din Rusia. El poate primi anual până la 2 milioane de oameni.
Portul e unul din cele mai mari porturi pentru nave de croazieră din Marea Neagră.
Kalinigrad
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Teutoni, reconstrucție, chihlimbar și bere
La Kaliningrad, cel mai vestic oraş rusesc unde vor avea loc meciuri la Campionatul Mondial de Fotbal 2018, suporterii vor putea să-şi pună la încercare norocul căutând chihlimbar şi vor putea degusta bere tradiţională de Konigsberg.
Konigsberg a fost capitala Prusiei până în 1945, când a fost atribuit URSS după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Oraşul-cetate a fost fondat de Ordinul Teutonic cu 800 de ani în urmă, iar la sfârşitul războiului a fost, practic, distrus. El a fost reconstruit şi oricine poate vedea ceea ce s-a păstrat din timpuri străvechi (exemplu: Catedrala în care a citit prelegeri filozoful german Immanuel Kant, Muzeul Porţile Friedland, unde se află o mulţime de exponate unice).
Turiştii trebuie să viziteze şi Muzeul Oceanului Mondial care se află pe trei nave şi un submarin. În oraşul Iantarnâi, o suburbie a Kaliningradului, este extras chihlimbarul. Aici se află 90% din resursele mondiale de chihlimbar. Chihlimbarul poate fi găsit şi pe Kurşkaia Kosa, o fâşie de nisip care desparte Marea Baltică şi Golful Kurşki. Este un parc naţional.
Bucătăria din Konigsberg a fost renumită în Europa. Puteţi gusta renumitele Konigsberger Klopse, chifteluţe cu sos din caperi. În oraş sunt multe fabrici de bere care este produsă după reţete vechi.
Rostov
Datorită râului care împarte Rostov pe Don, oraşul este situat şi în Europa, şi în Asia.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Cu cazacii, între Europa și Asia, pe Don!
Tocmai pe râul Don trece graniţa dintre cele două părţi ale lumii, în sudul Rusiei. În partea europeană, în piaţa centrală a oraşului, lângă Teatrul Dramatic Maxim Gorki. va fi amplasat fan zone-ul.
Iar în partea asiatică, pe malul stâng al Donului, a fost construită arena de 400 de milioane de dolari.
Suporterii care vor veni la Rostov pe Don se vor putea familiariza cu cultura şi tradiţiile cazacilor. Nu departe de Rostov pe Don se află capitala cazacilor de pe Don – Stanița Starocerkasskaia. Locuitorii păstrează cu grijă modul de trai al cazacilor din secolele trecute.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Hai cu ciorba de pește
Evident, cartea de vizită culinară a oraşului Rostov pe Don este ciorba de peşte.
La Rostov pe Don se poate ajunge cu avionul, cu trenul sau cu vaporul. Oraşul este situat lângă Marea de Azov şi deseori este numit port la cinci mări.
Volgograd
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Fan zone pe malul celui mai mare fluviu din Europa
Oraşul situat pe malurile fluviului Volga îi va bucura pe microbişti cu peisaje uimitoare. Pentru suporteri va fi creată o zonă specială pe malul fluviului Volga, cel mai mare fluviu din Europa. În timpul CM, pe străzile centrale ale oraşului va fi interzis traficul rutier.
Prezentarea orașelor de la Campionatul Mondial de Fotbal Rusia 2018. Distrus până în temelii în 1943
Volgograd şi-a schimbat denumirea de trei ori: la început s-a numit Ţariţin, în perioada sovietică Stalingrad (în anul 1943 a avut loc bătălia care a dus la înfrângerea trupelor naziste). Atunci oraşul a fost distrus până în temelii, iar din clădirile istorice a rămas doar o biserică ortodoxă din secolul al 18-lea.
Cu avionul, de la Volgograd se poate ajunge la Moscova într-o oră şi jumătate. De asemenea se poate face o croazieră pe Volga. Călătoria va dura câteva zile, însă turiştii vor avea ocazia să viziteze cel puţin încă zece oraşe din Rusia.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Secretul frumuseții Mirabelei Daeur constă într-un truc la îndemâna oricui. „Niciodată nu m-am fardat”
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!