1. Urmăreşte ştirile mai des. Programele TV, ziarele sau site-urile îţi vor furniza informaţii cu privire la evoluţia furtunii de zăpadă. Aşa nu te aventurezi cu maşina în zone unde se ştie că sunt drumuri blocate.
2. Ia-ţi radio pe baterii. Află de la radio dacă urmează ger după furtuna de zăpadă, ce atenţionări sau avertismente sunt valabile oră de oră. Asigurăte că radioul tău se alimentează şi pe baterii, nu doar prin curent electric, în caz că acesta pică.
3. Fă-ţi provizii. Dacă nu trebuie să ieşi din casă decât în caz de necesitate, ai grijă să cumperi destule medicamente, mâncare perisabilă, apă, hârtie igienică, scutece etc.
4. O sursă de încălzire de rezervă. Este bine să ai în casă o alternativă pentru încălzirea centrală, cum ar fi un reşou sau o aerotermă pe care să le foloseşti în caz că instalaţia de încălzire nu face faţă frigului.
5. Lumânări, chibrituri, lanterne, brichete. Ai mare nevoie de aceste lucruri în caz că se întrerupe energia electrică. Nu uita nici de bateriile de rezervă. Atenţie mare, dacă foloseşti lumânări. Luminează doar strictul necesar, nu toată casa.
6. Rămâi calm. O furtună de zăpadă este o pacoste, dar nu este mereu un motiv de criză care să te dea peste cap total. În general, în timpul unei furtuni de zăpadă, vieţile nu sunt în pericol dacă există un adăpost solid deasupra capului.
7. Goleşte apa din calorifere. Dacă în casă frigul ajunge până la nivel de îngheţ, goleşte apa din calorifere ca să nu îngheţe în ţevi.
8. Bea multe lichide şi mănâncă alimente bogate în proteine şi carbohidraţi. În acest fel, îţi menţii energia corpului la nivel ridicat şi eviţi deshidratarea.
9. Stai cât mai mult în casă. În timpul unei furtuni de zăpadă, vizibilitatea poate deveni foarte redusă chiar şi ziua. Dacă pleci cu maşina, depunerile de omăt pot ascunde semne de circulaţie importante şi rişti să te rătăceşti.
10. Îmbracă-te corespunzător. Dacă totuşi trebuie să ieşi din casă, poartă mai multe rânduri de haine subţiri decât una singură şi groasă. Prima haină de care se izbeşte zăpada trebuie să fie rezistentă la apă şi suficient de groasă. Apoi, sub ea, e bine să ai rânduri de haine mai subţiri, care să creeze între ele un strat de aer care ţine de cald. Nu uita să-ţi pui căciulă, mănuşi şi şosete groase. Este recomandat să porţi cizme sau bocanci din material impermeabil.
11. Tratează reacţiile la frig imediat. Dacă cineva din familie are hipotermie, scoate-i imediat de pe el orice haină rece sau udă. Pune-i sticle cu apă călduţă sub braţe, la mâini, în zona inghinală şi dă-i să bea supe călduţe, nu fierbinţi.
12. Dă zăpada prudent. Multe atacuri de cord şi probleme cu coloana apar când oamenii obişnuiţi cu o viaţă sedentară dau zăpada din faţa casei sau a blocului. Dacă nu faci mişcare în mod regulat, când deszăpezeşti, nu te grăbi, fă pauze, bea multă apă, ai grijă să nu îţi transpire corpul pentru că rişti fie să faci vreo întindere, fie să răceşti.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!