În total, 465 de persoane au prezentat risc pentru patologie cardiovasculară. „De multe ori, bolile cardiovasculare sunt subestimate din punct de vedere al prognosticului. Insuficienţa cardiacă are un prognostic la 5 ani mai prost decât majoritatea formelor de cancer, adică mai mulţi pacienţi depistaţi cu insuficienţă cardiacă severă mor în primii 5 ani de la diagnosticare decât cei diagnosticaţi cu majoritatea formelor de cancer”, a declarat Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Peste 50% dintre cei testaţi nu ştiau ce înseamnă fibrilaţia atrială, iar foarte puţini ştiau că suferă de această afecţiune, dar nu o tratau. Dintre cei 614 pacienţi testaţi, 27% au vârsta cuprinsă între 66 şi 75 de ani, iar 31% între 56 şi 65 de ani. În cadrul campaniei, au fost testaţi şi 43 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani.
Fibrilaţia atrială este una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, prezentă în special la persoanele în vârstă. In mod normal bătăile inimii sunt ritmice, în timp ce o inimă aflată în fibrilaţie bate neregulat şi nu poate pompa tot atât de mult sânge ca una normală.
Cercetările recente arată că fibrilaţia atrială este unul dintre principalii factori care conduc la accidentele vasculare cerebrale. Anual, aproximativ 3 milioane de oameni din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral cauzat de fibrilaţia atrială. La nivel european se apreciază că aproximativ 6 milioane de persoane suferă de această afecţiune tăcută, iar în România se estimează că aproximativ 200.000 de oameni au fibrilație atrială.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro