Nostradamus (1503-1566), porecla latinizata a lui Michel de Nostredame, s-a nascut din evrei crestinati din Franta. Tatal sau era un notar prosper. Nostradamus a dovedit de mic o aptitudine deosebita pentru matematica si pentru astrologie.
Se va certa chiar cu profesorii-preoti pentru apararea astrologiei si a lui Copernic. E trimis sa studieze medicina la Montpellier. In secolul sau, Franta era bantuita de epidemii de ciuma, numita si ,,Black Death,, (moartea neagra). Nostradamus urmarea umbra molimei, neparasind vreodata un oras pana cand nu trecea pericolul. El nu scapa nici un prilej de a invata de la alchimisti si de la cabalistii evrei si pagani. Prin casatorie, a intrat intr-o familie bogata, avand doi copii, un baiat si o fata. In 1537, ciuma ii fura intreaga familie. Apoi, i se ordona sa se prezinte in fata Inchizitiei pentru a da socoteala de o remarca facuta cu ani in urma: vazuse un neavenit de lucrator facand o statuie in bronz a Fecioarei si comentase ca ea era ,,raspanditoare de demoni,,. Fuge noaptea pentru a evita cercetarile Inchizitiei.
In urmatorii 10 ani, a ratacit prin sudul Europei si in Italia intr-un exil autoimpus. In acest timp a plonjat hotarator in ocult. A inceput redactarea unui almanah anual cu cateva tentative de predictie. A urmat istoria lumii viitoare, spusa in catrene enigmatice, folosind o bruma poliglota de franceza, latina, italiana, ebraica, araba si greaca.
Totul a fost strans in cartea sa de capatai, ,,Profetiile,,, la care si-a inceput munca in noaptea de Vinerea Mare a anului 1554. Un total de sapte volume, ori ,,centurii,,, fiecare din ele avand cate o suta de catrene (cu exceptia centuriei a VII-a, care are doar 42 catrene), au fost publicate intre 1555 si 1557. Dupa ce Nostradamus a prezis moartea regelui Henric al II-lea al Frantei, intr-un accident ce se va petrece intr-un turnir, a fost chemat la Paris, in 1556, unde a devenit prieten intim, in materie de ocultism, al reginei Caterina de Medici. Prezicerea sa se va implini trei ani mai tarziu. In noaptea mortii regelui, multimea, adunata in fata inchizitorilor, ardea efigiile lui Nostradamus, sperand ca preotii il vor arde si in realitate. Doar prietenia lui Nostradamus cu regina Caterina l-a salvat. Nostradamus a atins punctul culminant al carierei sale profetice doar cu un an si opt luni inainte de a muri. Ultima lui predictie privea propria sa moarte: ,,La intoarcerea sa din ambasada darul Regelui pus la locul lui. El nu va mai face ceva mai mult. El va pleca la Dumnezeu. Rudele apropiate, prietenii, fratii de sange (il vor gasi) mort cu desavarsire in apropierea patului si banchetei,,. In ziua mortii, 2 iulie 1566, trupul profetului a fost gasit exact asa cum a prezis el.